Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/motorblo/public_html/wp-content/plugins/newsmax-core/includes/core.php on line 87
Zanimljivosti

Žan Tot na čelu FIA

Žan Tot na čelu FIAFrancuz Žan Tot je izabran za novog predsednika Svetske automobilističke federacije (FIA) pošto je dobio više glasova od jedinog protivkandidata, Finca Arija Vatanena.
G.Tot, bivši šef Ferarijevog tima, zameniće na čelu FIA Maksa Mozlija koji je bio na čelu FIA proteklih šesnaest godina.

Prisutni na glasanju, na Generalnoj skupštini FIA u Parizu, su očekivali pobedu Žana Tota nad Arijem Vatanenom – a među onim članovima skupštine koji su ga podržali su i odlazeći predsednik FIA Maks Mozli kao i jedan od najuspešnijih vozača Formule jedan Mihael Šumaher.

Sporna bliskost sa Ferarijem

Prvi čovek FIA ima veliki broj nadležnosti, ali će visoko na dnevnom redu novog predsednika biti budućnost Formule jedan i poboljšanje ugleda ovog takmičenja u javnosti.

U septembru je Renoov tim kažnjen uslovno sa dve godine zabrane takmičenja zato što je naredio svom vozaču, Neslonu Pikeu, da izazove sudar tokom jedne trke – a prošle godine je dosadašnji predsednik FIA Maks Mozli dobio sudsku parnicu zbog klevete objavljene u jednom britanskom listu u vezi sa njegovim privatnim životom (i navodnom učešću u ‘seksualnim orgijama sa nacističkim obeležjima’).

Mr Todt faces an immediate task in improving the image of Formula One. Last month the French Renault team was given a two-year suspended ban for ordering the driver, Nelson Piquet, to crash during a race. Last year Mr Mosley won a libel case against a British newspaper, after it had made allegations about his private life

Očekuju se podeljene reakcije na vest o izboru Žana Tota, a neki analitičari očekuju da je malo verovatno da će neki timovi Formule jedan pozdraviti izbor ličnosti koja je tako tesno vezana za tim Ferarija.

the authorGoran Aničić