SportZanimljivosti

WRC 2010 demo – prvi utisci

Prva igra sa WRC licencom za PC deluje bolje nego bilo koji Milestoneov naslov u poslednjih desetak godina.

24. septembra, Milestone je konačno objavio demo verziju svog WRC 2010 za PC, a njega možete pronaći ovde. U fajlu težine oko 1 Gb nalaze se dva specijalna ispita (Jordan i Finska) kao i dva Citroen WRC automobila. Iako smo prethodno čuli komentare da je osećaj vožnje očajan, naši utisci su potpuno drugačiji.

“Problem” je u tome što Milestone za cilj nije imao potpuni realizam, niti želju da u tom segmentu konkuriše toliko spominjanom Richard Burns Rallyju, i mislimo da je to prava odluka. Fizički model je negde na pola puta između simulacije i arkade, i najviše podseća na starije Colin McRae Rally igre, ili još bolje, na WRC serijal koji je Evolution Studios (MotorStorm) nekada radio za PlayStation 2.

To znači da se ni na sekund ne smete opuštati – proklizavanje u krivinama može lako da se pretvori u okret za 180 stepeni, a staze su prepune izazova, zbog čega je vrlo bitno da pažljivo slušate suvozača. Iskreno, bez dobrog analognog kontrolera (preporuka je naravno Xbox 360 džojped ili volan), bićete u velikim problemima, jer je pažljivo doziranje gasa izuzetno bitno.

Kada je reč o prezentaciji, nismo očekivali ništa posebno, pa smo mogli da budemo samo prijatno iznenađeni. WRC 2010 izgleda daleko bolje od recimo Superbike SBK-X kojeg je pre par meseci izbacio Milestone, ali ne može da se poredi recimo sa DiRT 2.

Ipak, modeli automobila izgledaju veoma lepo, iako je kokpit potpuno prosečan. Od mana treba još pomenuti preterano izražen motion blur, ali i hardversku zahtevnost. Bez obzira što je samo jedan automobil na stazi, za glatku animaciju će vam trebati prilično jaka mašina. Mi smo igru testirali na Core2Duo procesoru sa 8800 GT grafičkom karticom, što je u 1680×1050 bilo dovoljno za solidnih 40 fps.