Zanimljivosti

Nafta i buduća goriva leže u slami

Kada bi se iskoristilo 12 miliona tona otpadaka u poljoprivredi, uštedelo bi se 1,5 miliona tona nafte. Na štandu PKS predstavljeni projekti regionalnih privrednih komora Novog Sada, Niša i Subotice

Posle obavljanja poljoprivrednih radova u Srbiji svake godine na njivama ostaje oko 12 miliona tona nus proizvoda, slame, kukuruzovine i ostalih proizvoda iz agrara. Kada bi se koristile ove sirovine koje ostaju na njivama ili se spale, Srbija bi smanjila potrošnju 1,5 miliona tona nafte, što bi predstavljalo ogromnu uštedu!

Ovo je između ostalog istaknuto na Naučno – stručnom skupu ENERGIJA I AGROPROCESING koji se održava u okviru sajma INVESTEKSPO na Novosadskom sajmu u Novom Sadu.

Otvarajući skup ENERGIJA I AGROPROCESING zamenik gradonačelnika Novog Sada, Saša Igić, je naglasio da u glavnom gradu Vojvodine, ima 30.000 nezaposlenih, te da bolje korišćenje energije predstavlja i šansu za njihovo zapošljavanje. Sekretar za energetiku u Vladi Vojvodine, Radoslav Striković, je dodao da raspolažemo sa ogromnim količinama neiskorišćene energije, uz naglasak da se u celoj zemlji moramo okrenuti korišćenju biomase. Profesor Novosadskog univerziteta, Todor Janić, je podvukao da se Srbija mora pripremiti za vreme koje dolazi, jer kada je reč o korišćenju nafte i gasa, njih će biti za korišćenje još dve decenije, a uglja za 55 godina. Dakle, već sad se moramo okrenuti korišćenju energije iz biomase jer nje će uvek biti u obnoviljivim količinama.

Po rečima direktora Centra za razvoj, restrukturiranje i privatizaciju Privredne komore Srbije (PKS) Slobodanke Džinović – Kojić, štand asocijacije privrede Srbije bio je mesto gde su obavljane promocije projekata o mogućnostima razvoja Srbije u narednom periodu. Po njenim rečima radi se o Dunavskoj strategiji i vodnom transportu. U toku dana projekte su prezentovali predstavnici regionalnih privrednih komora Novog Sada, Niša i Subotice.