Zanimljivosti

Muzej Naftne industrije Srbije u Noći muzeja


Na ovogodišnjoj manifestaciji Noć muzeja koja će se održati 14. maja, učešće će uzeti i novootvoreni Muzej Naftne industrije Srbije.

Posetioci Noći muzeja u Novom Sadu imaće priliku da kroz stalnu postavku Muzeja Naftne industrije Srbije prate naftašku avanturu u proizvodnji i preradi nafte i gasa u našoj zemlji. Kroz brojne eksponate posetioci će moći da saznaju, između ostalog, kako je pronađena nafta, kako su krenule sa radom rafinerije i kako su otvarane prve benzinske stanice u Srbiji. Među eksponatima je i aparat za točenje goriva iz 40-tih, mehanička maketa dubinske pumpe za naftu, maketa naftnog polja, kao i deo cevi sa rafinerijskog postrojenja bombardovanog u vazdušnoj kampanji NATO protiv Srbije, 1999. godine.

Muzej se nalazi u Poslovnom centru Novi Sad, ulica Narodnog fronta 12.

Prodaja karata za Noć muzeja u Novom Sadu počinje 4. maja u poslovnicama OTP banke. Na sam dan manifestacije, posetioci će ulaznice za Noć muzeja moći da kupe i na ulasku u Muzej Naftne industrije Srbije.

Inače, Noć muzeja se ove godine održava po osmi put. Program će trajati od 18 časova do dva časa posle ponoći. Na nacionalnom nivou Noć muzeja će se održati u oko 60 gradova i opština. Što se tiče Novog Sada, program noći Muzeja biće realizovan na 50 lokacija.