Zanimljivosti

Hummer iz Kikinde

Nosilac crnog pojasa šesti dan, profesor karatea Milan Brkin (48) iz Kikinde nije samo jedan od vodećih poznavalaca drevne borilačke veštine u Srbiji nego je i vlasnik američkog vojnog džipa koji je napravio sa svojih deset prstiju.

Kad je pre četiri godine započeo izradu robustnog automobila koji koristi američka vojska, Milanovi prijatelji sumnjičavo su vrteli glavom komentarišući da nešto s njim nije u redu. Oko tri tone teško vozilo, visoko 1,9 metara, široko 2,2, a dugačko 4,7 metara, sada je predmet strahopoštovanja svih vozača.

– Na ulice neće izaći dok ne prođe atest na Mašinskom fakultetu u Beogradu. Ubeđen sam da će zadovoljiti sve kriterijume. Da od hrpe metala napravim paklenu mašinu, nije bilo lako, jer na internetu nema podataka o njegovim karakteristikama. Pretpostavljam da ih američka vojna industrija ljubomorno čuva. Zato sam sa interneta skidao fotografije i šublerom merio svaki deo. Ovaj mukotrpan posao trajao je mesecima – priseća se majstor čeličnih ruku.

A onda je u radionici svoje supruge, u kojoj se izrađuje bravarija i radi mašinska obrada, započeo sklapanje „hamera“. Dosta materijala pronalazio je na vojnim otpadima. Najzahtevnije je bilo napraviti školjku i donje postolje.

– Pošto je radionica mala i u njoj nema prese kakva se koristi u fabrikama automobila, pravio sam deo po deo, savijao limove da bih dobio ojačanje. U pravljenju vozila puno su mi pomogli sinovi Dragan i Dejan, kolega Aleksandar Bulajić, Zoran Đakljaš i Dušanka Savić, majstorica za gitovanje. Moj „hamer 1“ pokretaće BMW motor od 2.500 kubika – kaže profesor Brkin.

Na srpskim putevima kotrlja se tek nekoliko komercijalnih „hamera 2“, dok „jedinicu“ koriste samo specijalne snage MUP.

Nije na prodaju
– Prema podacima do kojih sam došao, rabljene „hamere“ američka vojska prodaje za 50.000 do 200.000 dolara. Ni sam ne znam koliko sam novca uložio da sebi priuštim ovakvo vozilo, zato ne mogu da kažem koliko će vredeti. Izvesno je da neće biti na prodaju, taman da mi se na vratima pojavi osvedočeni ljubitelj „hamera“ Arnold Švarceneger – kaže Brkin.

Autor: Saša Urošev, IzvorKurir