ZanimljivostiZastava

Električni ZUGO – Yugo za 21. vek

Neke dizajnerske koncepte treba uzeti ozbiljno, a neke ne. U koje spada ovaj nesvakidašnji dizajnerski izlet jasno je na prvi pogled. Radi se o “modelu” Zugo, električnom automobilu za 2020. godinu za čiji je nastanak inspiracija bio Yugo 45.

ZUGO je kreacija Miloša Paripova diplomca bečkog Fakulteta primenjenih umetnosti, smer Digitalna i medijska umetnosti. Ideja je bila osmisliti jeftini električni kompaktni automobil za tranzicijske zemlje, a Paripovljev koncept je bio jedan od takmičara na konferenciji o automobilskom dizajnu Auto(r) koji je održan ranije ove godine u Zagrebu.

Njegov rad je osvojio 5. mesto, ali na prvom mestu mu je verovatno bila zabava. Tako je do imena došao pisanjem imena Yugo na engleskoj tastaturi (Y je Z). Takođe, predviđeni su i grejači za ruke na poklopcu prtljažnika za situacije kada Zugo bude bilo potrebno pogurati. Zamišljena je laka i brza te nadasve jeftina zamena raznih delova, posebno karoserije, pa bi ovakav automobil mnogima mogao postati hobi i razonoda i sl.

 

2 Comments

  • tragedija da nasi umetnici ne mogu masku,farove promeniti 30 godina.nadamo se da ce 22 vek biti daleko srecniji

Comments are closed.