Zanimljivosti

Del Boy-ev trotočkaš Reliant Robin

Žuti kombi-trotočkaš Reliant Robin iz poznate BBC-jeve TV serije “Only Fools And Horses” (Mućke) je odneo prvo mesto, ispred uvek modernih automobila James-a Bond-a i Betmenovog Batmobile-a. Prema glasanju TV gledalaca u V. Britaniji, u organizaciji kompanije Nescafe, poznati “TV krš” Trotter-ovih pobedio je ispred kompjuterizovang automobila nazvanog “Kitt”, iz TV serije “Knight Rider”.

Kratka istorija Reliant Robin-a
· 1935: TL Williams licencirao vozilo na 3 točka
· 1953: Reliant ulazi na tržište putničkih automobila
· 1973: Proizveden prvi model Robin-a
· 1980s: Proizvodnja Robin-a povećana na 300 vozila nedeljno
· 1988: Firma Reliant posustaje, a kasnije dolazi i do samog kraha
· 1996: Reliant spašen od strane konzorcijuma
· 2000: Proizvodnja Robin-a prekinuta

Trotočkaš Robin prvi put je sišao sa proizvodne trake firme Reliant, davne 1973. godine, kao naslednik prethodnih manje uspešnih trotočkaša, koji su često bili samo predmet pošalica.

Iako prvi model Robin-a nije imao velikog uspeha, i pored toga što je firma koja ga proizvodi nekoliko puta bila pred bankrotom, ovaj model i dalje živi. Naime, firma Reliant izbacila je 1990. godine na tržište novi model na tri točka – Robin SLX, koji je potpuno restilizovan.

Novi Robin je pokretao aluminijumski motor zapremine 850 cm3, koji je davao dovoljno snage da pokrene ovo lagano (napravljen od fiberglasa) lako-transpotrno vozilo. Novi Robin hatchback prodavao se u 4 verzije, a cena mu se kretala od 8137 do 9654 funte. Jedna od prednosti koju je nudila nova verzija Robina je ta što vam za njegovu vožnju nije trebala vozačka dozvola, ovim kombijem se moglo upravljati i sa dozavolom za motocikle.

Inače, u pomenutom glasanju gledalaca, teće mesto zauzeo je DeLorean, sportski kupe koji je vozio Michael J. Fox u poznatoj filmskoj trilogiji “Back To The Future” (Povratak u budućnost). A evo i prvih deset vozila, prema rezulzatima glasanja:
1. Reliant Robin (Only Fools And Horses)
2. Kitt (Knight Rider)
3. DeLorean (Back To The Future)
4. VW Beetle (Herbie movies)
5. Aston Martin (Goldfinger)
6. GMC Truck (The A Team)
7. Batmobile (Batman)
8. Lotus 7 (The Prisoner)
9. Mini (Mr Bean)
10. Ferrari 308 (Magnum PI).

Link: www.reliant-motors.co.uk