Sport

Mihael Šumaher se vraća na stazu

Na sportskim stranama britanskih dnevnika u sredu dominira samo jedna vest – povratak Mihaela Šumahera u trke Formule jedan.

Sedmostruki svetski prvak u trkama formule jedan vratiće se na stazu u zrelim godinama, trećeg januara puni četrdeset jednu, a pridružiće se sunarodniku Niku Rozbergu – u timu koji je 2009. u bojama Bron Dži Pija (BrawnGP) osvojio i prvenstvo vozača i konstruktora.

Šumaher, koji se povukao 2006. godine, potpisao je ugovor o pristupanju Mercedesu u prostorijama ekipe u engleskom gradu Brekliju.

Premda o sporazumu Šumahera i Mercedesa još ništa zvanično nije saopšteno, nemački list Bild piše da je u pitanju ugovor vredan skoro sedam miliona evra.

Ponovo saradnja sa Rosom Bronom

Mihale Šumaher će narednu sezonu, po svemu sudeći, voziti za boje Mercedesa i pod dirignetskom palicom svog starog znanca Rosa Brona s kojima je osvojio svih sedam titula svetskog prvaka.

Šumaher ipak napušta “penziju” i vraća se na trke F1 u dresu Bron GP
Šumaher je još prošle sezone planirao povratak u ekipu Ferarija ali je od tih planova morao da odustane zbog povrede vrata koju je zadobio u februaru, u udesu tokom vožnje na motociklu.

Kako protiv mladih lavova?

Dok je bio na vrhuncu, popularni Šumi je dominirao takmičenjem ali je pitanje da li će biti u stanju da se nosi s novom generacijom vozača?

Ted Kravic, jedan od BBC-ijevih komentatora trka Formule jedan uveren je da će Šumaherovo aktiviranje u takmičenju uliti novu energiju u ovaj sport.

“Mnogi su se trudili da se Mihael Šumaher vrati, među njima svakako i prvi čovek Formule jedan Berni Ekleston. On zna da će i za takmičenje i za zaradu ali i za šou biznis u ovom sportu biti dobro imati na stazi bivšeg šampiona. Sve to je kao na filmu; četrdeset-jednogodišnji junak se posle tri godine vraća na stazu da bi video da li je još uvek u stanju da se nosi sa mladim šampionima”, kaže Kravic.

Želja za takmičenjem kao motiv

Očito je da Šumaheru ne manjkaju ni slava ni titule a verovatno ni novac iako sedam miliona evra o kojima se govori nisu mala para.

Šta ga je onda nagnalo da ponovo sedne za volan bolida? Za BBC-ijevog Teda Kravica odgovoro je jasan – Šumi je shvatio da mu bez trka život nije poptun.

Bilo mu je svega preko glave ali je ipak shvatio da ne može da živi bez uzbuđenja koja nose adrenalin i utrkivanje sa drugima

Ted Kravic, BBC London
“Razgovarao sam s njim negde u avgustu kada je planirao da u ekipi Ferarija zameni svog nekadašnjeg klupskog druga Felipea Masu koji je bio povređen. Od toga nije bilo ništa jer je Mihaelu rečeno da je povredio vrat. Tada mi je na pitanje da li planira da se, ako ne sada, vrati Formuli jedan nešto kasnije odgovorio: ‘Kada sam pomislio da ći zameniti Masu osetio sam da ponovo živim punim plućima’. Već tada je bilo jasno da će se pre ili kasnije vratiti trkama. Kada se povukao, bilo mu je svega preko glave ali je ipak shvatio da ne može da živi bez uzbuđenja koja nose adrenalin i utrkivanje sa drugima”, objašnjava Kravic.

Još uvek ozbiljnja pretnja mlađim asovima

Ali, kako će na Šumaherov ponovni izlazak na stazu reagovati mladi pretendenti na šampionsku titulu 2010?

Da li će aktuelni prvak Dženson Baton i Luis Hamilton koji je bio najbolji 2008. nekoliko meseci pred početak nove sezone biti nervozniji nego što su to bili samo par dana ranije?

“Mislim da će biti nervozni jer su svesni da Mihael još uvek ume da predstavlja ozbiljnu pretnju. Ono zbog čega bi mladi vozači mogli da veruju da su u nečemu bolji od Mihaela Šumahera je to što su mladi i izdržljivi. Drugim rečima, u stanju su da podnesu pritisak i iscrpljujući tok cele sezone u trakama Formule jedan. I možda upravo u tim odlikama vide kvalitet koji će im omogućiti da na stazi nadvladaju Mihaela Šumahera”, rekao je na kraju razgovora o povratku Mihaela Šumahera u trke Formule 1, BBC-jev Ted Kravic.

the authorGoran Aničić