ŠkodaSport

Juho Hänninen završio hat-trick-om u Finskoj

U Jyväskylä, 30 Jul 2011 – celi Red Bull ŠKODA tim pokazao izvrsne rezultate u Finskom rally-ju i zabeležio drugu pobedu za redom. Juho Hänninen se fantastično nosio sa pritiskom na svom domaćem rally i, nakon pobede na Rally Acropolis, osvojio je  impresivno i drugi za redom u kategoriji”klasični” rally, Rally Finske. Na taj način on i Mikka završili su hat-trick-om lokalni reli i povećali vodstvo na čelu prvenstva. Fantastičnu timsku predstavu krunisao je s Gassner i Wüstenhagen osvajanjem četvrtog mesta.

Uzbudljivu atmosferu na Rally Finska je upotpunoilo je i 450 hiljada obožavatelja koji su zaposeli lokalne puteve tokom trodnevnog događaja. Vreme tokom rally-ja je takođe bilo lepo, a celi rally u Finskim šumamam bio je  više ili manje vožen po suvim putevima. Juho je priredio svojim sunarodnicima veliki spektakl, iako se prvog dana u tesnom dvoboju s Tänak-om morao pomiriti sa drugim mestom. Sedam osvojenih faza od osam sledećeg dana stavilo je Hänninen-a i Markkula-u jasno u prvi plan. U dvoboju za prvo mesto, Tänak-a je sleteo sa staze i izgubio dosta vremena pre nego što je uspeo da se vrati. Poslednjeg dana Juha je lako kontrolisao vodeću poziciju, ali još uvijek – usprkos jasnom vodstvu – uspeo da pobedi u preostale četiri faze, a u cilju je njegova prednost bila 02:37 ispred drugoplasiranog Martina Prokopa.

Juho je bio izuzetno srećan na cilju: “Želeo sam ovu pobedu veoma mnogo – i uspeli smo! Osećam se tako neverovatno uzbuđen kad smo u punoj brzini leteti  preko lokalnih šumskih puteva. To je najčišći rally, a ja sam zahvalan celom timu na savršeno pripremljenom automobilu. Sve vreme smo vozili stalno brzo i bez nepotrebnog rizika, gledali smo stene i držali se desne staze. Poeni koje smo osvojili su vrlo važni za celo prvenstvo.”

Gassner i Wüstenhagen su uspeli da izbegnu greške sva tri dana, a opet su bili i dovoljno brzi. Na prvom startu rally-ja u zemlji hiljadu jezera su bili blizu pobedničkog postolja prva dva dana, ali su se na kraju morali pomiriti sa četvrtim mestom.

Hermann je takođe bio srećan: “Zadovoljan sam četvrtim mestom na rally-ju gde su brzine često  sulude. Mi smo se navikli na lokalne uslove postupno fazun po fazu, a izvukli smo maksimum iz nje. Uskoro smo se i mi navikli na velike brzine, takođe. Hteli smo da koristimo mešavinu brzine i razuma i steknemo što više iskustva i što je više bodova moguće, u ćemu smo i uspeli.”

Kao i dva vozača, vođa tima Raimund Baumschlager je takođe bio srećan: ” Svi komplimenti celom timu. Kada završite  trku sa oba automobila, bez problema, a sem toga na prvom i četvrtom mestu, onda je sve u redu za nas u svetu relija. Juho je napravio još jedan važan korak prema naslovu svetskog prvaka.

Još jedan događaj u Red Bull timu ŠKODA-e je po programu nemački ADAC Rally Deutschland (18-21 Avgusta), koji se odvija u najpoznatijem vinogorju Njemačke oko grada Triera. Tim će se predstaviti opet u punoj snazi ​​s ciljem da se osvoje dodatni bodovi na putu prema naslovu svetskog prvaka.
SWRC skor posle pet rally takmičenja je:

  1. Hänninen (ŠKODA) 86 p.
  2. Prokop (Ford) 68p.
  3. Tänak (Ford) 55p.
  4. Sousa (Ford) 51p.
  5. Gassner (ŠKODA) 49p.