Sport

Formula 1 stiže u Rusiju

Gran-pri Formule-1 će biti održan u Sočiju u oktobru 2014. godine. Nova trasa će biti sagrađena u Olimpijskom parku Sočija.

Trasu za Formulu -1 grade na tom mestu, jer sve građevine mogu da budu iskorišćene i posle završetka zimske Olimpijade-2014. Osim toga, bitno se smanjuju troškovi izgradnje i smanjuje se rok, kada počinje eksploatacija objekta, – ističe zamenik guverenera Krasnodarske pokrajine, rukovodilac radne grupe Organizacionog komiteta Gran-pri Rusije Formule-1 Aleksandar Ivanov.

Radovi se odvijaju u skladu sa planom. Projektni deo je podeljen u nekoliko etapa. Prva etapa su zgrade startne zone: velika tribina, medicinski centar, prostorije za timove, remontna zona, podest za helikoptere. Danas je dobijen pozitivni zaključak državne ekspertize o tim građevinama. Svi projektni radovi na toj trasi će biti završeni pre 1. januara 2012. godine.

Svi radovi su usklađeni s ekspertima Međunarodnog olimpijskog komiteta. To je obavezan uslov za održavanje Olimpijade u Sočiju – jer će trasa postati deo olimpijskih objekata. Posle zimskih Igara takozvani mali krug će biti pružen kartingistima. Drugi deo trase će biti uključen u mrežu gradskih magistrala, te će biti zatvoren samo za vreme održavanja takmičenja. Etapa Formule-1 Gran-pri u Rusiji se održava u toku tri dana. Nju će moći da vidi 90 hiljada gledalaca. Dužina trase iznosi 5 872 metra, prosečna brzina na ravnim delovima 215 kilometara na sat, prosečna brzina na krugu 97 sekundi. Na nekim delovima bolidi mogu da dostignu 315 kilometara na sat.

Formula-1 spada u trojku najpopularnijih sportskih takmičenja u svetu. Prema TV rejtinzima, te automobilske trke su odmah iza Olimpijskih igara i svetskih šampionata u fudbalu.