Sport

Danas odluka o šampionu Formule 1

Na stazi „Jas marina” u 14 časova počinje Velika nagrada Abu Dabija na kojoj će se čak četvorica vozača boriti za naslov prvaka. – Alonso najbliži tronu, slede Veber i Fetel, Hamiltonu samo teoretske šanse. – Lista prvaka ostaje na broju 31 ili se produžava za još jedno ime

Još 55 krugova, 305,355 kilometara ili nešto više od sat i po borbe na polu-uličnoj stazi „Jas marina” u glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata deli nas od saznanja ko će trijumfovati u 61. šampionatu Formule 1. Poslednji čin svojevrsne drame u ovogodišnjem „najbržem cirkusu” počinje danas u 14 časova kada startuje tek druga Velika nagrada Abu Dabija, neuporedivo značajnija od one premijerne prethodne godine koja je imala samo revijalni karakter, budući da je Baton lane titulu obezbedio već u Brazilu.

Višemesečni iscrpljujući rat koji je započet 14. marta u Bahreinu ostavio je na bojnom polju čak četvoricu vozača, čime je ovaj šampionat dobio predznak istorijski (prvi put pred poslednju trku čak četvorica pilota imaju šansu da osvoje titulu). Svako od njih sa svojom računicom ulazi u odsudnu bitku za presto.

Ipak, samo jedan odgovara sam za svoju sudbinu. Fernando Alonso iz Ferarija, koji je vaskrsao u poslednjih pet trka, drži čelo tabele s osam bodova prednosti u odnosu na drugoplasiranog Australijanca Marka Vebera iz Red bula. Pobeda ili drugo mesto Špancu bi donelo treći šampionaski pehar bez obzira na rezultate ostalih čime bi postao najmlađi trostruki pobednik u istoriji „najbržeg cirkusa”. Taj rekord drži pokojni Brazilac Ajrton Sena koji je svoj treći, ujedno i poslednji, trofej osvojio 1991. s 31 godinom i bezmalo sedam meseci.

– Znamo šta nam je činiti. Pokušaćemo da osvojimo prvo ili drugo mesto i tako i matematički obezbedimo titulu. To nam je cilj. Ipak, ne zavisi sve od nas. Ako Red bulovi vozači budu ispred mene moraćemo da razmišljamo o drugim opcijama. U svakom slučaju u situaciji smo da odlučujemo o svojoj sudbini i tu pogodnost nećemo lako prepustiti drugima – kazao je Alonso, prvak s Renoom iz 2005. i 2006.

Prošle godine Veber je u Abu Dabiju bio je drugi a ako danas ponovi taj rezultat za konačan trijumf i prvi naslov prvaka biće neophodno da Alonso bude ispod četvrtog mesta. Australijanac će morati da se uzda u se i u svoje kljuse. Bez obzira na to što mnogo bolje stoji od „saigrača” prema najavama iz ovog tima neće moći da računa na pomoć Nemca Sebastijana Fetela po cenu i gubitka titule u pojedinačnoj konkureniciji, budući da je austrijska ekipa trofej u ekipnoj već obezbedila prošle nedelje u Brazilu.

Da li će i zaista biti tako ili će Red bul u slučaju mogućnosti da osvoji „duplu krunu” na samoj stazi promeniti poslovnu politiku ostaje da se vidi. Naime, u slučaju da Fetel pobedi, Veber osvoji drugo, a Alonso treće mesto, kao što se desilo prošle nedelje u Brazilu, Španac bi osvojio titulu.

– Prošle godine smo ovde ostvarili dvostruki trijumf pa nas lepe uspomene vežu za ovu stazu, koja ima odličnu podlogu. Pored toga vozi se u sumrak što joj daje specifičnu atmosferu. Svakako da je Alonso u najboljoj poziciji, ali i mi imamo šansu za dobar rezultat a samim tim i za još jednu titutlu. Postoji mnogo kombinacija i verujem da se do poslednjeg kruga ime prvaka neće znati – istakao je Veber kome je do sada najbolji plasman bilo četvrto mesto prošle godine.

Fetel je najmlađi pobednik neke trke i osvajač pol-pozicije. Da bi postao i najmlađi šampion (trenutno je to Luis Hamilton koji je 2008. osvojio titulu s 23. godine i devet meseci i 25 dana) mnogo toga mora da se poklopi danas u Abu Dabiju s obzirom da za Alonsom zaostaje 15 bodova, a za Veberom 7.

– Za ovakve trke ne postoje taktike. Jedino je potrebno dati sve od sebe, što uostalom činim tokom cele godine. Nekada to donese trijumf, nekada ne. Najbitnije je da posle svega nemam šta sebi da zamerim – rekao je Fetel, koji će danas braniti prošlogodišnji tirjumf u Abu Dabiju, koji mu je tada doneo vicešampionsku titulu.

Britanac Luis Hamilton iz Meklarena može da bude najopušteniji uoči današnje trke, koju lane nije završio. Prvak iz 2008. svestan je da bi njegov konačan trijumf bio ravan čudu (mora da pobedi, Alonso da ne osvoji ni bod, Veber da bude ispod petog, a Fetel ispod drugog mesta). Uprkos tome u poslednji ovogodišnji duel ulazi krajnje motivisan.

– Više puta sam pred poslednju trku bio u konkurenciji za titutlu i znam kakav je to pritisak. Ovoga puta je sasvim drugačije jer imam samo teoretske šanse pa za razliku od vodeće trojke mogu da budem mnogo opušteniji što može da bude moja prednost. U Formuli 1 stvari su nepredvidive i do poslednjeg metra ništa nije gotovo – smatra Hamilton.

Sve u svemu danas nešto posle 15,30 časova biće stavljena tačka na jedan krajnje neizvestan šampionat koji je od početka do kraja obilovao preokretima i uzbuđenjima. Ako trijumfuju Alonso ili Hamilton lista osvajača šampionata Formule 1 ostaće na broju 31, dok će u slučaju konačne pobede Vebera ili Fetela „najbrži cirkus” dobiti 32 prvaka.