Sport

44. Rally Serbia

AMSS od 24. do 26. juna 2011. organizuje 44. RALLY SERBIA, jedno od najznačajnijih reli takmičenja u ovom delu Evrope, sa tradicijom koja datira od davne 1967. godine.

Ovogodišnji, 44. RALLY SERBIA, boduje se za FIA Evropski kup-Istok, sa koeficijentom 10, FIA Trofej centralno evropske zone, reli Šampionat Bugarske i reli Šampionat Srbije, a učestvovaće 43 posade iz Srbije, Bugarske, Rumunije, Hrvatske, Italije i Poljske.

U godini u kojoj Auto-moto savez Srbije obeležava devet decenija rada, najveće automobilsko sportsko takmičenje u Srbiji će započeti startom u centru Beograda, na Trgu republike, 24. juna u 18,00 časova.

Voziće se ukupno 15 specijalnih brzinskih ispita i to prvog dana na putevima Valjevo-Divčibare-Valjevo (specijani ispiti Rajković, Divčibare i Lastra). Drugog dana reli se vozi na području Beograda – specijalni ispiti Košutnjak, Lisović i Avala. Ukupna dužina itinerera je 565 kilometara.

Cilj i proglašenje pobednika biće, takođe, na Trgu republike u Beogradu, 26. juna od 17,01 h.

Da podsetimo, sve je počelo davne 1967. godine kada je u organizaciji Akademskog auto-moto kluba „Akademac” održan prvi YU Reli. Od 1988. godine organizaciju ovog takmičenja preuzima Auto-moto savez, koji YU Reli vodi veoma uspešno i dovodi ga do ocene 10, najvišeg koeficijenta u regionalnom šampionatu, da bi se od 2008. godine vozio pod imenom Serbia rally.Tradiciju našeg relija stvarala su velika imena svetskog automobilizma kao što su šampioni Evrope – Pinto, Verini, Klajnt, Hirvonen… Veliki doprinos su dali i reli vozači sa ovih prostora Božić, Paliković, Kizmič, Vitman, Savić, Petrov, Kolev, Iliev, Jereb, Dončev …

Ovo će biti prilika da mnogobrojni ljubitelji automobilskog sporta, Beograđani i gosti glavnog grada pozdrave najbolje reli vozače s ovih prostora.

Detaljnije informacije na web prezentaciji www.serbiarally.rs.