Turizam

Srbija i Rumunija će zajednički razvijati turističke potencijale Dunava

Božidar Đelić i Emil Bok

Potpredsednik Vlade Republike Srbije za evropske integracije Božidar Đelić saopštio je da je Srbija danas na Dunavskom samitu u Bukureštu podržala Deklaraciju o posvećenosti priobalnih zemalja Strategiji Evropske unije za Dunavski region.

Božidar Đelić i Emil Bok
Đelić, koji učestvuje u radu ovog skupa, naveo je da je pomenutu deklaraciju predložila Vlada Rumunije i dodao da će taj dokument biti objavljen 8. decembra u Briselu, kada će ga usvojiti Evropska komisija.

On je najavio da će EU sredinom sledeće godine, tokom predsedavanja Mađarske EU, usvojiti Dunavsku strategiju i dodao da Srbija, s obzirom na to da kroz nju protiče 588 kilometara ove reke, ima snažne argumente da druge zemlje prihvate njene inicijative kao koordinatora Dunavske strategije u domenu infrastrukture, kulture, medija i bezbednosti.

Prema njegovim rečima, u radu samita u Bukureštu učestvovali su premijeri ili visoki funkcioneri vlada 14 podunavskih zemalja i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, a sastanku je, kao gost, prisustvovala i delegacija Poljske.

Đelić je nakon današnjeg razgovora sa predsednikom Vlade Rumunije Emilom Bokom istakao da između Srbije i Rumunije postoje zajednički interesi u vezi sa razvojem Dunava jer veliki deo granice između dve zemlje ide preko te reke.

On je podsetio na tradicionalno prijateljstvo Beograda i Bukurešta i dodao da je sa Bokom postigao dogovor o tome da Srbija i Rumunija zajedno razvijaju turističke potencijale na delu Dunava od Smedereva do Đerdapa.

Potpredsednik Vlade je ukazao na to da je postignut dogovor o izgradnji autoputa od Temišvara do Beograda, koji bi kasnije trebalo da se nastavi ka Crnoj Gori.

Bok je rekao da je učešće u Dunavskoj strategiji zajednički interes dveju zemalja i istakao da će to dodatno unaprediti njihovu bilateralnu saradnju.

Srbija je uvek bila i ostaće pouzdan prijatelj Rumunije, poručio je premijer Rumunije i dodao da Beograd može da računa na podršku Bukurešta na putu evropskih integracija.

On je podsetio na to da je Rumunija jedna od članica EU koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije i naglasio da Bukurešt neće menjati taj stav.

Đelić se danas u Bukureštu sastao i sa premijerom Bugarske Bojkom Borisovim i sa drugim visokim zvaničnicima koji su učestvovali na samitu.