Tržište

Strah od nestašice nafte raste

Više od dve hiljade predstavnika svetskih kompanija za naftu i gas, akademika i stručnjaka u ovom polju, ove se nedjelje okupljaju u Houstonu -Texas, na 30-oj godišnjoj konferenciji koju sponzoriše Istraživački centar IHS-CERA, pri univerzitetu Cambridge. Kako rastu cene sirove nafte i benzina, velikim delom zbog nemira na severu Afrike i Srednjem Istoku, rasprave se ovaj puta fokusiraju na to kako održati dovoljan priliv nafte na tržište, proširiti proizvodnju, a istovremeno osigurati da se ne dogode katastrofe po prirodu kakva je bila prošlogodišnja u Meksičkom Zalivu.

Razgovori na ovogodišnjoj konferenciji CERA se drže dve teme: ubrzani rast cena sirove nafte, i potreba da se krene u čak izazovnije vode kako bi se održao nivo svetskih potreba za naftom. Rizik od novih proizvodnih platformi je pojačan posebno nakon prošlogodišnjeg izliva miliona barela nafte u Meksički zaliv. Izvršni direktor kompanije BP Robert Dudley je rekao novinarima da je njegova kompanija naučila kako da mnogo bolje izbegava takve rizike po prirodu.

Trenutna cena sirove nafte iznosi preko 100 dolara po barelu, prvenstveno zbog nestabilne situacije na Srednjem Istoku i Severnoj Africi, koji proizvode oko 40 posto svetskih potreba.

Predstavnici iz Severne Afrike i Srednjeg Istoka koji prisustvuju konferenciji , kažu da je verovatno da će se nestabilnost nastaviti, i možda proširiti, ali ne znaju kakav bi to efekat moglo imati po proizvodnju nafte. Predsedavajući konferencije IHS-CERA, Daniel Yergin, kaže da Program urgentnog odgovora Međunarodne Agencije za Energiju, može premostiti kratkotrajne obustave dotoka na tržište.