Tržište

NOVE POSLOVNE PERSPEKTIVE PROIZVOĐAČA AUTO DELOVA

Predsedik Srbije, Boris Tadić, otvorio je u Kragujevcu drugi Мeđunarodni sajam proizvođača auto komponenti jugoistočne Evrope, “SEE Autokomponent 2011“, na kome se predstavlja oko 100 proizvođača autodelova, opreme, industrije mašina, kao i autoklastera

“Vlada Srbije i sve naše političke i ekonomske institucije u ovom vremenu krize treba da stvaraju model ekonomskog razvoja, koji će imati svoje puno obličje krajem ove i početkom sledeće godine”, istakao je Tadić. On je rekao da veruje da će taj model obezbediti ubrzani ekonomski razvoj Srbije, kao i tehnološki, ne samo metalskog i mašinskog kompleksa, već i poljoprivrede i drugih grana industrije. Tadić je pozvao privrednike da upotrebe svoj talenat i sposobnost za kreiranje novih radnih mesta i da u tome sarađuju sa inostranim partnerima, kako bi zajednički ostvarili cilj i podigli zaposlenost u Srbiji. Predsednik Srbije, Boris Tadić, ocenio je da je Srbija “na nogama” izdržala svetsku ekonomsku krizu i zamolio građane i privrednike za još malo strpljenja, jer će se – kako je kazao – pozitivni efekti vladine antikrizne politike u pravoj meri osetiti tek krajem godine. “Kao kod sklapanja automobila, tek na kraju procesa imate konačnu sliku o ishodu. Sve naše institucije su tako stvarale model ekonomskog razvoja koji će svoje puno obličje imati na kraju ove i početkom sledeće godine”, rekao je Tadić. Osvrćući se na zajedničku investiciju Srbije i italijanskog “Fijata” u Kragujevcu, Tadić je procenio da će proizvodnja novog modela automobila, koja će započeti do kraja godine, otvoriti i nove poslovne perspektive za proizvođače autokomponenti. Malim i srednjim preduzećima, on je poručio da treba da iskoriste novi poslovni ambijent koji će poreskim olakšicama i drugim merama stvoriti Vlada Srbije kako bi otvorili nova radna mesta. “Poručujem priverednicima – ubedite Fijat da ste najbolji i nametnite se ne samo Fijatu nego i drugim proizvođačima autombila i dovedite ih u Srbiju”, rekao je predsednik Tadić, koji je nakon otvaranja sajma obišao radove na proizvodnim pogonima “Fiat automobila Srbija” i razgovarao sa menadžmentom te kompanije.

„SEE Auto Compo Net 2011“ organizuju Regionalna privredna komora Kragujevac – Centar izvrsnosti autoindustrije zapadnog Balkana i „Šumadija Sajam“, a pokrovitelji su Privredna komora Srbije, Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja Republike Srbije, Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA), Grad Kragujevac i evropski Projekat za razvoj konkurentnosti i promociju izvoza (SECEP). Na ovom sajmu, na površini od 1600 kvadratnih metara, predstavljeno je 13 multinacionalnih kompanija, od kojih su devet direktni Fijatovi dobavljači. Na štandu Privredne komore Srbije predstavljeni su SIEPA i autoklasteri, a biće organizovan i Okrugli sto čija je tema integrisanje auto industrije svih država Zapadnog Balkana, kako bi zajedno napravili proizvode čija konkurentnost ispunjava standarde Fijata. Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Chirić konstatovao je na otvaranju sajma da je poslovna saradnja Vlade Srbije i “Fijata” već podstakla dinamičan razvoj industrije autokomponenti. On je, kao posebno značajan, izdvojio program “Upoznajte kupca”, koji će na kragujevačkom sajmu biti realizovan u saradnji sa EU i koji će domaćim kompanijama omogućiti da prošire posao na strana tržišta. Trodnevni sajam “SEE Auto Compo Net 2011” ove godine okuplja oko stotinu proizvođača autokomponenti, pratećih industrija mašina i opreme, komorskih sistema, autoklastera iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Italije i Slovačke. U Kragujevcu su, ovim povodom, prisutni i predstavnici najvećeg svetskog sajma iz oblasti autoindustrije “Automehanika Frankfurt”.