Tržište

Gazprom neft će otkupiti 5,15 odsto akcija NIS-a

Gazprom neft je sumirao rezultate Ponude za preuzimanje akcija srpske kompanije, koja je u januaru upućena manjinskim akcionarima NIS-a.

Za otkup je bilo ponuđeno 8,4 miliona akcija NIS-a, što predstavlja 5,15 odsto osnovnog kapitala kompanije. Maksimalno je za otkup bilo ponuđeno 19,12 odsto, ili 31,18 miliona akcija NIS-a sa pravom glasa.

Polazeći od ranije određene cene od 4,8 evra po akciji, Gasprom njeft će za kupljene akcije ukupno platiti 40,3 miliona evra, povećavši tako svoj udeo u NIS-u sa 51 odsto na 56,15 odsto.

Cena akcije određena je u skladu sa srpskim zakonima. Ponuda malim akcionarima jedna je od obaveza Gasprom njefta koju predviđa kupoprodajni ugovor o preuzimanju 51 odsto akcija NIS-a.

«Broj akcija ponuđenih za otkup govori o tome da mali akcionari Naftne industrije Srbije veruju u potencijal razvoja kompanije i u perspektive rasta njene vrednosti. Tokom rada u NIS-u, uspeli smo da učinimo da kompanija posluje s dobitkom, da započnemo veliku modernizaciju, da za više od jedne trećine povećamo proizvodnju. U perspektivi NIS treba značajno da poveća obim delatnosti i postane vodeći igrač na balkanskom tržištu, kao i da zauzme poziciju lidera po dinamici rasta vrednosti kompanije», istakao je prvi zamenik predsednika Izvršnog odbora Gasprom njefta, predsednik Upravnog odbora NIS-a Vadim Jakovljev.