Tehnologije

Projekat snimanja puteva u Holandiji

U okviru svojih aktivnosti na planu snimanja puteva, po EuroRAP/iRAP metodologiji, AMSS- Centar za motorna vozila započeo projekat snimanja provincijskih puteva – oko 2.300 km, u dve holandske provincije – Gelderland i Overijssel.

Projekat je baziran na strategiji Ministartsva transporta Vlade Holandije, prema kojoj je planirano da se u Holandiji, do 2020. godine, eliminišu svi putevi koji imaju manje od tri zvezdice, prema EiuroRAP/iRAP Star Rating metodologiji, to jest da se isti unaprede u puteve sa većim nivoom bezbednosti, za sve kategorije ranjivih učesnika u saobraćaju na putevima.

Podsećamo da je AMSS Centar za motorna vozila ovaj projekat dobio na tenderu koji je ANWB raspisao juna meseca o.g, na kome je učestvovalo još nekoliko zainteresovanih konsultanata – davalaca usluga u okviru programa EuroRAP/iRAP.

Pokretanju projekta prethodio je trening u sedištu holandskog kluba ANWB, na kome su učestvovali predstavnici ovog kluba, uključeni u projekat. Uz pomoć do sada stečenih znanja i iskustava, iz projekta realizovanog u Srbiji, 2008. godine, kao i iz drugih projekata u kojima je učestvovao AMSS Centar za motorna vozila (Slovenija, Moldavija, Rusija), u toku treninga su održane prezentacije i diskusije na temu snimanja i ocenjivanja puteva sistemom zvezdica, kao i najnoviji trendovi u ovim programima. Trening je takodje održan i u toku prva dva dana snimanja, tokom kojeg su predstavnici ANWB bili u mogućnosti da ukažu na posebne karakteristike provincijskih puteva, a takodje i da se direktno upoznaju sa radom softvera za snimanje i njegovim performansama. Predmetne karakteristike i specifičnosti ovih puteva biće predmet posebne analize u toku procesa kodiranja i izrade rezultata.

Projekat su podržale nadležne vlasti provincija Gelderland i Overijssel, čiji su predstavnici, pored prezentacija, imali priliku da prilikom zvaničnog pokretanja projekta (20, odnosno 26. septembra), pogledaju i vozilo za snimanje i upoznaju se sa metodologijom i načinom rada softvera. Za 29. septembar zakazano je pojavljivanje predstavnika ANWB na jednoj od TV stanica, što će predstavljati priliku da se i širi auditorijum u Holandiji upozna sa ovim projektom.

Posle faze snimanja, sledi faza kodiranja prikupljenog video materijala, a zatim kvalitativna provera, analiza podataka, izrada i objavljivanje konačnog izveštaja, koje je planirano za mart mesec 2012. godine.