Tehnologije

Mio Moov GPS S505 navigator modifikovan za žene sa “Sencillamente Mio” softverom

U Meksiku je nedavno vršeno istraživanje o ponašanju žena u saobraćaju, tj njihovim navikama kada je reč o vožnji i snalaženju u navigaciji. Po objavljivanju rezultata istraživanja, predstavljen je i Mio Moov GPS S505 sa “Sencillamente Mio” softverom za čiji razvoj je zaslužna i pomenuta studija.

Ideja je bila da se napravi jednostavan softver koji bi olakšao navigaciju za korisnike lepšeg pola. Fokus je bio na jednostavnom interfejsu i lako dostupnim i vidljivim informacijama, što i sam naziv softvera sugeriše: “sencillamente” na Španskom jeziku znači “jednostavno” ili “lako za korišćenje”.

Studija je izvršena u gradu Meksiku, Gvadalahari i Montereju i uključila je oko 550 ispitanika između 18 i 65 godina. Svrha studije je bila da se ispitaju načini transportacije, ponašanje u vožnji i putovanjima uopšte, kao i metode kojima se žene služe za navigaciju tj načini na koji dolaze do informacija o mestu željene destinacije. Takođe, studija se bavila i posedovanjem nekog od navigacionih uređaja, kao što su mobilni telefon ili sam GPS uređaj.

Istraživanje je pokazalo da četvrtina ispitanih žena vozi auto najmanje jednom nedeljno. 88% žena je reklo da je glavni razlog za vožnju kupovina namirnica, dok je kupovina odeće na drugom mestu sa 82%.

“Rezultati istraživanja su nam pomogli da bolje razumemo ponašanje žena iz Meksika u saobraćaju, i da dizajniramo navigacioni uređaj namenjen upravo njima,” izjavio je Gabriel Braun, CEO DestinoGPS kompanije koja je ekskluzivni distributer Mio proizvoda u Meksiku. “Mio Moov GPS S505 sa Sencillamente Mio softverom poseduje jednostavne za korišćenje opcije, sa brzim i intuitivnim pretraživačem omiljenih mesta (POIs) na mapi, kao što su supermarketi i tržni centri.”

Najveći broj žena, u situacijama kada se izgube, pita nekoga za pomoć, pa je Mio ponudio alternativu u vidu svog Mio Moov S505 uređaja sa Sencillamente Mio softverom koji omogućava da se dobiju informacije o destinaciji na više načina kao što su unos imena ulice, ključnih reči, ZIP koda ili imena samog centra ili preduzeća. Kao dodatak, Mio Sencillamente poseduje i NAVTEQ 3D Landmarks i City Models koji u 3D slici olakšavaju orijentaciju pri vožnji i time pomažu sa strahom asociranim sa osećanjem izgubljenosti.