Servis info

Tržište motornih goriva u Srbiji

Prošlo je devet meseci od liberalizacije goriva u Srbiji. Ona ne podrazumeva svojevoljno ponašanje, već poštovanje zakona. Cilj Srbije je da ima najbolji kvalitet goriva i objektivne cene u regionu i Evropi

Početkom ove godine, 2. januara potpuno je liberalizovano tržište motornih goriva u Republici Srbiji. Šta je sve urađeno u tom poslu, kakvi su rezultati postignuti i i gde se nalazi Srbija u pređenju sa okruženjem bilo je reči na stručnom skupu čija je tema ,,Tržište motornih goriva u Republici”. Skup su organizovali SNAGA – Srpska naftno gasna asocijacija i Udruženje za energetiku i energetsko rudarstvo Privredne komore Srbije (PKS) uz podršku Nacionalnog naftnog komiteta. Moderator skupa bio je Ljubinko Savić iz PKS, a goste je pozdravio Slobodan Petrović ,sekretar Udruženja za energetiku i energetsko rudarstvo PKS.

Govoreći na skupu savetnik premijera Republike Srbije dr Petar Škundrić je naglasio da će prvi put posle osam decenija Srbija i zvanično učestvovati na skupu svetskog komiteta koji će se održati u Kataru. Na skupu će biti prisutno više od 3.000 učesnika koji se u svetu bave energetikom. Kada je reč o liberalizaciji goriva u Srbiji, moram da kažem, naveo je Škundrić, da liberalizacija ne podrazumeva svojevoljno ponašanje, već poštovanje zakona. To znači da država više ne određuje cene u ovoj oblasti. Međutim, ako se analizira stanje u Srbiji, svi nisu zadovoljni cenovnom politikom svih aktera na tržištu motornih goriva.

Najbolji dokaz toga je da imamo više cene nego da smo primenili ,mediteratnsku formulu”, naglasio je Škundrić. Po njegovim rečima neki ostvaruju i ekstra profite, a ne smemo gubiti iz vida da država ima pravo da u takvim slučajevima preduzima i vanredne mere. Naš cilj je da imamo najbolji kvalitet i objektivne cene, kada se uporedimo sa ostalima u regionu i Evopi. Govoreći o pogrešnom shvatanju liberalizacije, Škundrić je naglasio ,,gde god je liberalizovano tržište, ono je tamo i regulisaano. Nigde nije prepušteno samo stihiji tržišta”. Naš cilj je da stvorimo povoljne uslove za konkurentnu borbu.

Snežana Ristić, iz Ministarstva infrastrukture i energetike Vlade Srbije, govoreći na temu ,,Tržište derivata nafte – uređenje i trendovi”, je naglasila da je u Srbiji stvoreno šest brendova – naftnih kompanija i veći broj privatnih pumpi. Po njenim rečima cene se formiraju slobodno. Donet je i novi Zakon o energetici, a predstoji i donošenje niza podzakonskih akata. Ona je istakla i da u zemlji imamo 59 gasnih polja i 144 ležišta nafte, dok se uvoz obavlja uglavnom iz Rusije.
Pomoćnik ministra u poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodprivrede u Vladi Srbije Lidija Stojanović, govoreći na temu ,,Stanje na tržištu motornih goriva u Srbiji” je naglasila da je od 2. janaura 2011. godine potpuno liberalizovano tržište motornih goriva u Srbiji. Cilj je da tržitšte bude konkurentno, kompetentno i bez sive ekonomije u ovoj oblasti.
U toku prepodnevnog rada na temu ,,Nafta – globalni pokretač tržišta” govorila je Milica Travica iz Banke Intesa, dok je na temu ,,Cijene naftnih derivata u Regiji i trendovi u naftnoj industriji” govorio Zlatko Bazianac.