Servis info

Svaka druga žena izbegava vožnju u zimskim uslovima!

Većina žena izbegava vožnju u zimskim mesecima, kad su uslovi na putu i vremenske prilike nepredvidivi. Istraživanje kompanije Goodyear DunlopHeels on Wheelsu Belgiji pokazalo je da se žene generalno pri vožnji osećaju sasvim opušteno, a svaka treća veruje da je bolji vozač od svog partnera.

Uprkos tome što predstavnice nežnijeg pola poslednjih godina imaju više samopouzdanja, većina je još nesigurna u pogledu vožnje u zimskom periodu, a 84 odsto njih se za volanom oseća nelagodno zbog opasnosti od klizanja. Iz ovog razloga, više od polovine žena bi svoj auto ostavile parkiranog kod kuće.

Podaci pokazuju da 14 odsto žena zimi uopšte ne seda za volan, 32 odsto izbegava vožnju ako postoji opasnost od poledice, a sedam odsto žena potraži neko drugo rešenje za prevoz kad su putevi pokriveni snegom.

Čak tri od četiri žene sa vozačkom dozvolom strahuje da bi u zimskim mesecima mogle da izgube kontrolu nad vozilom kojim upravljaju. Tako 45 odsto njih strahuje da će automobil da im se ugasi na raskrsnici, dok se 33 odsto plaši da će ostati blokirano u saobraćajnoj gužvi.

Žene vozači kojima je sigurnost u saobraćaju na prvom mestu istovremeno su pristalice upotrebe zimskih pneumatika. Ove pneumatike koristi čak 41 odsto žena, a samo 16 odsto njih se protivi zakonom propisanoj upotrebi zimskih pneumatika.