Servis info

SEE AUTO COMPO NET 2011

U Privrednoj komori Srbije organizovana je konferencija za novinare povodom Drugog međunarodnog sajma proizvođača autodelova jugoistočne Evrope „SEE Auto Compo Net 2011“, koji će od 10. do 12.maja biti održan u Kragujevcu
„SEE Auto Compo Net 2011“ organizuju Regionalna privredna komora Kragujevac – Centar izvrsnosti autoindustrije zapadnog Balkana i „Šumadija Sajam“, a pokrovitelji su Privredna komora Srbije, Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja Republike Srbije, Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA), Grad Kragujevac i evropski Projekat za razvoj konkurentnosti i promociju izvoza (SECEP). Na ovom sajmu, na površini od 1600 kvadratnih metara, biće predstavljeno 13 multinacionalnih kompanija, od kojih su devet direktni Fijatovi dobavljači. Tokom trodnevne manifestacije okupiće se dve stotine svetskih, evropskih, regionalnih i srpskih privrednih imena iz auto industrije, pratećih industrija mašina i opreme, komorskih sistema, autoklastera iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Italije i Slovačke.
Andrej Šefenaker, direktor projekta SECEP, rekao je novinarima da će se u okviru Drugog međunarodnog sajma proizvođača auto delova realizovati i treći po redu poslovni događaj “Upoznaj kupca”, koji organizuje SECEP, a finansira Evropska unija. To je prilika da srpska preduzeća započnu direktne razgovore sa predstavnicima multinacionalnih kompanija, kako bi eventualno ušla u lanac njihovih stalnih dobavljača. Prema njegovim rečima, prednost da uspostave kontakte sa vodećim Fijatovim dobavljačima, ali i drugim kompanijama iz sveta koje će učestvovati na sajmu, imaju mala i srednja preduzeća iz naše zemlje, pre svega proizvođači alata, delova od plastike, ali i u sektoru elektronike i prerade i obrade metala.
Ovo je najznačajniji sajam proizvođača autokomponenti iz Srbije i jugoistočne Evrope – naglasio je Dejan Radulović, pomoćnik ministra ekonomije. Kragujevac je centar srpske auto industrije, kome snažan podsticaj daje Fijat. Ministarstvo ekonomije pruža punu podršku kako bi se očuvala domaća postojeća preduzeća, ali i razvoj novih firmi, što bi omogućilo i otvaranje novih radnih mesta, jačanje konkurentnosti srpske privrede, uz jačanje regionalne saradnje i povećanje trgovinske razmene između država CEFTA sporazuma. On je istakao da je do sada u našoj auto industriji ugovoreno poslova u vrednosti 1,388 milijardi evra.
Ljubiša Obradović, sekretar Udruženja za metalnu i elektroindustriju PKS, najavio je da će se na štandu Privredne komore Srbije predstaviti SIEPA, autoklasteri i 12 izlagača, odnosno privrednih društava. Obradović je podsetio da je u nacionalnoj asocijaciji srpske privrede sredinom aprila organizovan okrugli sto “Integrisanje auto industrije Srbije u projekat sa Fijatom”. Kompanija ovog automobilskg giganta u Kragujevcu biće od septembra i član Privredne komore Srbije. Nastavak aprilskog okruglog stola planiran je na predstojećem sajmu autokomponentistike, a tema je integrisanje auto industrije svih država Zapadnog Balkana, kako bi zajedno napravili proizvode čija konkurentnost ispunjava standarde Fijata.
“Prisustvo velikog broja kompanija, poslovnih asocijacija, međunarodnih organizacija i institucija koje podržavaju razvoj automobilske industrije čini nas sve bližima našoj viziji – formiranju inovativnog Autoregiona Zapadni Balkan”, istakao je Dušan Puača, predsednik Regionalne privredne komore Kragujevac. On je dodao da će drugi sajamski dan obeležiti prezentacija “Fijat automobili Srbija”, kao i prisustvo slovenačke privredne delegacije, ali i velikog broja kompanija, poslovnih asocijacija, međunarodnih organizacija i institucija koje podržavaju razvoj automobilske industrije. Treći dan sajma planiran je kao info dan projekta “ATC Serbia”, koji realizuje Politehnička škola u Kragujevcu, u saradnji sa partnerima iz Srbije i Italije.