Servis info

Opasnosti izduvanih guma

Prosto je neverovatno kako tako mala entropija, poput automobilskih pneumatika neadekvatnog pritiska, iliti narodski rečeno izduvanih guma, može da ima nezagledive konsekvence. Gledano na samo jednom vozilu, problem izduvanih guma i nije neki problem, malo veća prosečna potrošnja goriva i povećanje habanja gume, ali sve je u granicama podnošljivog i lako prelazimo preko toga, ali gledano na širem planu stvari se drastično pogoršavaju.

Tako recimo samo u SAD imate preko 245 miliona registrovanih vozila, od toga 136 miliona je putničkih vozila, a prema podacima vladine agencije za saobraćaj (NHTSA) čak 27% automobila se vozi sa pneumaticima neodgovarajućeg pritiska, što mu dođe oko 37 miliona automobila.

Ako ove podatke ukrstimo sa istraživanjima jedne druge asocijacije, koja kažu da se sa pneumaticima ispuštenim samo oko 0,5 bara (laicima gotovo neprimetno) povećanje potrošnje povećava za nekih 10%, te da je prosečna potrošnja vozila u SAD 10 litara na 100km i prosečan vlasnik automobila godišnje pređe godišnje oko 17.000 km, dolazi se podatka da pomenuta “neregularna vozila” potroše 166 litara benzina više nego ukoliko bi poveli računa o pritisku u gumama.

Ako pomnožite ove proseke, broj vozila sa “viškom”, dobijamo da se samo u SAD usled izduvanih guma potroši preko 6 milijardi litara benzina. Ovo je samo jedan momenat, jedna “slaba tačka”, a o ostalima i da ne govorimo…da ne pominjem zastoje u saobraćaju, podešavanje karburatora, lambda sondi, filtere, ulje… 😉

A da ne ostane sve samo na ciframa, evo i preporuka za svakog vozača i još par saveta.