Servis info

Kreću provere markiranih naftnih derivata na pumpama u Srbiji

Markiranje naftnih derivata, koje je počelo pre dva meseca, već daje rezultate. Od maja počinjemo da kontrolišemo vozila koja dovoze gorivo na pumpe, a sistematksa provera pumpi počinje od avgusta, rekao je za RTS Petar Stanojević, pomoćnik ministra energetike.

Crno tržište goriva je gotovo zaustavljeno. Obeležavanje naftnih derivata, koje je počelo pre dva meseca, već daje rezultate. Inače, Srbija zbog nelegalnog uvoza i mešanja derivata godišnje gubi oko 40 miliona evra.

Najviše nelegalnog goriva u zemlju ulazilo je baržama  Dunavom a bilo je teško kontrolisati cisterne koje derivate voze na Kosovo.

nis

Inače, markirano gorivo znači da se gorivu zna poreklo. Od 1. februara gorivo je obeležavano u rafineriji, u skladištima, vagon-cisternama, u baržama.

Petar Stanojević, pomoćnik ministra energetike rekao je za RTS da je već u prvim danima markirana gotovo celokupna količina goriva koja se stavlja na tržište Srbije i da 1. februara teče kontinuirano proces markiranja.

“Prvi rezultati su bolji i brže su došli nego što smo mi u Ministarstvu evergetike i očekivali. Ima više izvora nelegalnog goriva, a jedan je namešavanje baznog ulja koje se uvozi u Srbiji i završava u dizelu”, rekao je Stanojević.

Urađeno je dosta toga na smanjivanju nelegalnog namešavanja goriva, rekao je pomoćnik ministra.

“Skok prodaje dizela u Srbiji je 7.000 tona mesečno, u februaru, to je preko tri miliona evra dodatnih prihoda od akciza”, kaže Stanojević.

Kontrolisaće se i derivati na pumpama. “Mi počinjemo da kontrolišemo vozila koja dovoze gorivo na pumpe od maja, a sistematksa provera pumpi će početi od avgusta”, kaže Stanojević.

Govoreći o kvalitetu goriva, Stanojević kaže da prave rezultate očekuje od jeseni kada se uvedi proces monitoring goriva, tako da sredinom sledeće godine “pouzdano će se reći da imamo gorivo kvaliteta kao u zemljama na koje se ugledamo”. izvor: RTV