SaobraćajServis info

Kazneni poeni i prekršaji po novom ZOBS

Kazneni poeni, kao jedna od najvecih novina koje predvidja Zakon o bezbednosti saobracaja, primenjuju se od 1. januara ove godine. Kazneni bodovi vodice se u bazi podataka u mestu u kome je izdata vozcka dozvola, a maksimalan broj negativnih poena koje vozac moze da sakupi je 18. U tom slucaju se protiv vozaca pokrece upravni postupak i on privremeno ostaje bez vozacke dozvole.

Kada vozac sakupi 18 kaznenih poena i dobije presudu o zabrani upravljanja, morace prvo da plati novcane kazne za sve prekrsaje koje je pocinio, a zatim da izdrzi i zastitnu meru, koju odredjuje sud. Nakon toga, po novom Zakonu, nece biti dozvoljeno upravljanje vozilom jos 90 dana, da bi potom usledio lekarski pregled, zatim predavanja u Agenciji za bezbednost u saobracaju i na kraju polaganje strucnog ispita iz unapredjenja znanja iz bezbednosti saobracaja. Tek nakon toga, moci ce da mu se vrati vozacka dozvola.

Negativni poeni za saobracajne prekrsaje ponistavaju se posle dve godine, ukoliko se u tom roku ne napravi isti prekrsaj, ali u evidenciji ostaju svi kazneni poeni koji se eventualno dobiju u medjuvremenu.

Vozacima koji su privremeno ostali bezdozvole zbog sakupljenih 18 negativnih bodova, prag do novog gubitka dozvole, smanjen je za tri poena, pa ce se tako dozvola gubiti sa 15 negativnih poena, sledeci put sa 12 itd.

U tabeli u okviru prilozene datoteke mozete pogledati prekrsaje za koje je predvidjeno dobijanje kaznenih poena po novom ZOBS. Ipak, podsecamo da se kazneni poeni mogu dobiti i za prekrsaje za koje nisu predvidjeni ukoliko je time izazvana saobracajna nezgoda. Nema prekrsaja za koje se moze dobiti samo 1 kazneni poen, osim ukoliko nije izazvana saobracajna nezgoda. S druge strane, vozac odjednom moze da dobije maksimalno 17 negativnih poena.

PREKRŠAJI I KAZNE PO NOVOM ZOBS (pdf)