Servis info

AMSS na radionici za pružanje medicinske pomoći u Briselu

U Briselu je u organizaciji ARC Europe od 04. do 08. aprila 2011. godine, organizovana radionica posvećena pružanju medicinske pomoći motorizovanim građanima. Tema ove radionice bila je „Upoznavanje sa procedurom i načinom rada Alarm centra u Medical Assistance slučajevima“. Obuka kojoj su prisustvovali predstavnici Auto-moto saveza Srbije, makedonskog i albanskog kluba, organizovana je u sedištu belgijskog auto-moto kluba, TCB, koji ima višegodišnje iskustvo u obradi ovakvih slučajeva.

Medical Assistance supervizor belgijskog kluba prezentovao je aktivnosti kluba, i organizaciju dela Alarm Centra TCB koji se bavi organizacijom pružanja medicinske pomoći. U njihovom Alarm Centru radi stalno zaposlen lekar, od 09-17 časova, koji je isključivo nadležan za medicinske odluke, a još pet lekara dežura pored svojih telefona po tačno utvrđenom rasporedu tako da je obezbeđeno pružanje medicinske pomoći 24 sata dnevno, a tu je i određen broj medicinskih sestara koje su angažovane posebnim ugovorom i koje su u pratnji bolesnika, čije zdravstveno stanje to zahteva.

Predstavnici AMSS imali su priliku da prate prezentacije o različitim uslugama koje podrazumeva Medical Assistance – medicinske informacije o planu putovanja, refundacija medicinskih troškova, organizacija transporta bolesnika, kao i da, u praksi, prate tok prakrešavanja konkretnih slučajeva pružanja medicinske pomoći. Upoznali su se sa ugovorima koji se sklapaju sa bolnicama, specijalizovanim ambulantama koje poseduju vozila za medicinski transport, taxi udruženjima, pogrebnim preduzećima i specijalizovanim avio prevoznicima, ukoliko je neophodan avio prevoz sa medicinskim nadzorom.

Ocenjeno je da su ova radionica, brojni razgovori i kontakti izuzetno korisni imajući u vidu planove AMSS koji, u bliskoj budućnosti, uključuju i proširenje delatnosti vezanih za pružanje medicinske pomoći motorizovanim građanima.