Saobraćaj

Zvučne trake za veću bezbednost pešaka

Direkcija za puteve u okviru akcije „Pešački je zakon” obnavlja pešačke prelaze i postavlja vibroakustične trake u zonama škola, na nesemaforizovanim raskrsnicama, ali i drugim kritičnim mestima u gradu, izjavila je za Beoinfo direktorka te direkcije Ivana Vuletić.

– Osim obnavljanja pešačkih prelaza, postavljamo i vibroakustične trake. To su trake od hladne plastike koje služe da vozač, kada pređe preko njih, oseti vibracije i čuje zvuk, a ta neobičnost ga primorava da uspori. To je u stvari najava pešačkog prelaza. Do sada smo na ovaj način uradili tri pešačka prelaza u zoni škola na teritoriji opštine Obrenovac, urađen je pešački prelaz u Ulici Patrisa Lumumbe i Vojvode Micka, kao i u Vojvode Dragomira, a danas se radi Bulevar Zorana Đinđića i Ulica doktora Milutina Ivkovića. Urađen je i prelaz na Topčiderskoj zvezdi, u Bulevaru vojvode Putnika. Akciju nastavljamo tako što pravimo skice kritičnih mesta koja ćemo obeležavati na ovakav način, vibroakustičnim trakama. „Pešački je zakon” jeste veoma korisna akcija jer je njen cilj da se zaštite najmlađi učesnici u saobraćaju – precizirala je Ivana Vuletić.

Ona je dodala da su se za obeležavanje prelaza u zoni škola koristili letnji meseci, dok je sada u toku obnavljanje prelaza.

Akcija „Pešački je zakon” organizovana je na inicijativu grada Beograda, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova. Ovom akcijom pozivaju se vozači da poštuju Zakon o bezbednosti saobraćaja i saobraćajne propise, ali i da obrate pažnju na pešake na pešačkim prelazima. Na obeleženim prelazima pešaci imaju prednost i vozači su dužni da zaustave vozilo i propuste ih da nesmetano i sigurno pređu ulicu.

Radi unapređenja saobraćaja, grad Beograd je od 2008. do 2011. godine finansirao postavljanje 5.161 saobraćajnog znaka, 160 metara pešačke ograde, 70 prinudnih usporivača brzine, dok je horizontalnom signalizaciojom obeleženo više od 190.000 kvadratnih metara, a 2.420 natpisa „škola”. Semaforizovani su pešački prelazi i raskrsnice u blizini škola, završena je izgradnja tri pasarele na prometnim mestima, a u toku 2012. godine biće izgrađeno još devet pasarela.