Saobraćaj

Žene smirenije u neprijatnim situacijama tokom vožnje

Većina žena prilikom neke neprijatne situacije u saobraćaju ne reaguje agresivno već nastoji da se fokusira na vožnju • Jedan deo žena ipak sklon psovanju • Muškarci najčešće koriste sirenu ali i češće psuju od žena

Sajt polovniautomobili.com nedavno je uradio istraživanje na temu agresivne vožnje u Srbiji. U istraživanju je učestvovalo oko 10.000 ljudi i tom prilikom dobijeni su zanimljivi rezultati kada je reč o načinu na koji žene i muškarci reaguju na nepoštovanje saobraćajnih propisa, prolazak na crveno svetlo, nasilničku vožnju nestrpljivih vozača ili naglo prestrojavanje na putu bez ikakve signalizacije.

Istraživanjem je utvrđeno da su u ovakvim situacijama žene smirenije. Naime, skoro svaka treća žena ne obraća pažnju na nastalu situaciju već nastoji da se fokusira na vožnju, dok 28% žena reaguje tako što trubi vozču koji ih ugrožava. Da nežniji pol nije potpuno miran kada se nađe u sukobu tokom vožnje pokazuje podatak da 17% njih burno reaguje uz psovke. Međutim, neke žene (9%) ne urade ništa jer se plaše reakcije vozača koji pravi prekršaj. Naravno, uvek ima i „hrabrih” žena koje čak presecaju put, izlaze iz auta i žele fizički da se rasprave sa drugim vozačem, ali je takvih žena svega 3%. Samo 1% njih nepristojno gestikulira vozaču, dok 8% koristi sve načine reagovanja pomalo.

Kada je o muškarcima reč, oni se najčešće opredeljuju za sirenu kao način reagovanja na „problem” u saobraćaju i to čini skoro svaki treći muškarac. Neki ne reaguju uopšte (29%) i nastoje da se

fokusiraju na vožnju, dok svaki peti ispitanik burno reaguje uz psovke. Oko 8% muških vozača ne bira način na koji će da reaguje, pa koristi svaki od navedenih. Ipak, mali broj muških vozača je spreman na fizičku raspravu (3%), dok neki čak ne rade ništa jer se plaše reakcije vozača koji vrši prekršaj (3%). Za nepristojno gestikuliranje ka vozaču odlučuje se svega 2% muških vozača.

1 Comment

Comments are closed.