Saobraćaj

U Crnoj Gori ove godine trebalo bi da počne izgradnja auto-puta

autoput

Okvirni Sporazum i Ugovor o gradnji, projektovanju i nabavci i ugradnji opreme i materijala za auto-put Bar – Boljare, odnosno prioritetnu deonicu od Smokovca do Mateševa, potpisan je krajem februara u Podgorici.

Dokument je u ime Vlade Crne Gore potpisao ministar saobraćaja i pomorstva, Ivan Brajović, a sa kineske strane predstavnici kompanije CRBC (“China Road and Bridge Corporation”).

Crnogorski premijer Milo Đukanović izjavio je potom da će izgradnja autoputa Bar-Boljare, odnosno prioritetne deonice Podgorica-Kolašin, predstavljati veliki podsticaj za ekonomiju te države.

“Izgradnja autoputa jedna je od najizdašnijih šansi za rast ekonomije, veću zaposlenost i bolji kvalitet života građana Crne Gore”, ocenio je Đukanović.

On je, kako prenose podgorički mediji, izrazio očekivanje da će za mesec dana biti završena kompletna ugovorna infrastruktura, a time, kako je kazao, i stvoreni uslovi za početak gradnje autoputa.

Ministar saobraćaja i pomorstva Crne Gore Ivan Brajović saopštio je ranije da je parafiran ugovor o projektovanju i izgradnji prve dionice auto puta Bar-Boljare sa kineskom kompanijom “”China Road and Bridge Corporation”.

On je rekao da, kada je u pitanju ovako velika investicija, ne treba lilcitirati sa rokovima za početak izgradnje.

Izgradnja deonice od Podgorice do Kolašina, budućeg autoputa Bar-Boljare, odnosno do geranice sa Srbijom, poverena je kineskoj kompaniji “China Road and Bridge Corporation”.