Saobraćaj

Takmičenje vozača i automehaničara u subotu

Tradicionalno takmičenje vozača profesionalaca i automehaničara Beograda, 14. po redu, biće održano na poligonima JKP „Gradska čistoća” u subotu, 4. juna, od 10 do 17 časova. Manifestacija se održava u organizaciji Udruženja vozača Beograda, domaćin će biti JKP „Gradska čistoća”, a pokrovitelj takmičenja je grad Beograd.

Vojislav Ćorović, predsednik Udruženja vozača Beograda, podsetio je da ove godine udruženje obeležava 55 godina postojanja, nastavljajući tradiciju Udruženja šofera iz 1922. godine, koje je svoju osnivačku skupštinu održalo upravo u prostorijama „Gradske čistoće”. On je rekao da će na takmičenju učestvovati oko 100 takmičara, koji će se u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji nadmetati u upravljanju motornim vozilima i poznavanju saobraćajnih propisa u „B”, „C” i „D” kategoriji, a automehaničari u sklapanju delova i agregata.

Dragan Vuković, pomoćnik gradskog sekretara za saobraćaj, rekao je da je najbolja nagrada kod ovakvih manifestacija manji broj saobraćajnih nezgoda.

– Praktična provera veština i inoviranje teoretskih znanja predviđeni su i novim zakonom o bezbednosti saobraćaja i mislim da vi činite pravi potez. Ako znamo da Beograd ima nekoliko hiljada raskrsnica i ogroman broj automobila, onda je jasno od kolike je koristi unapređivanje znanja vozača koji prelaze najveći broj kilometara. Budite sigurni da ćete za ovakve projekte uvek imati našu pomoć – rekao je Vuković.

Vladimir Jeftić, koordinator za bezbednost saobraćaja u Sekretarijatu za saobraćaj, podsetio je da u Srbiji u saobraćajnim nesrećama život godišnje izgubi oko 900 ljudi, a da je ljudski faktor uzrok u 80 odsto slučajeva. On je istakao da profesionalni vozači imaju veliki uticaj na mlade učesnike u saobraćaju i da zato ovakve manifestacije imaju svoj puni smisao.

Dragana Miloševski, savetnica direktora JKP „Gradska čistoća”, kazala je da je od 2000. do 2011. godine ovo gradsko preduzeće udvostručilo broj svojih vozila i da sa 580 vozila može da odgovori svakom zadatku koji se pred njih postavi.

– Biti vozač je zahtevan i odgovoran posao, a naši su među najboljima i redovno osvajaju nagrade na sličnim takmičenjima. Kao domaćin ovog takmičenja, „Čistoća” želi da da svoj doprinos sigurnosti u saobraćaju i preventivno utiče na bezbednost učesnika u saobraćaju – rekla je Dragana Miloševski.

Za ovo takmičenje prijavila su se sva važnija komunalna preduzeća i ustanove sa teritorije grada, pa će se među učesnicima naći, pored vozača „Čistoće”, i vozači GSP „Beograd”, „Beograd-puta”, „Laste”, „Lastre”, „Kolubare”, PTT-a, Vojske Republike Srbije i drugi.

Nagrade će biti dodeljene istog dana u restoranu Doma garde u Topčideru, a ukupan nagradni fond iznosi 350.000 dinara.