Saobraćaj

Razgovor mobilnim u toku vožnje najopasnija navika vozača

Nepoštovanje saobraćajnih propisa i prolazak na crveno svetlo, razgovor mobilnim telefonom u toku vožnje, nasilnička vožnja nestrpljivih vozača i naglo prestrojavanje na putu bez ikakve signalizacije, glavni su problemi vozača u Srbiji, pokazalo je istraživanje sajta polovniautomobili.com na temu agresivne vožnje. Ovim istraživanjem, u kojem je za svega sedam dana učestvovalo oko 10.000 posetilaca pomenutog sajta, utvrđeno je da se čak 65% ispitanika sa ovakvom vrstom ponašanja susreće svakodnevno, a 22% njih nekoliko puta nedeljno.

Stavovi o opasnom ponašanju u saobraćaju zavise i od godina ispitanika. Tako, na primer, najveći broj njih starosti između 18 i 35 godina smatra da je najveća opasnost u vožnji nepoštovanje saobraćajnih propisa i prolazak na crveno svetlo. Sa druge strane, ono što je posebno zanimljivo, najveći broj ispitanika koji imaju preko 65 godina kao najveću pretnju naveo je presporu vožnju u najbržoj traci.

Većina vozača se sa navedenim opasnostima susreće na gradskim ulicama (71%), gde se provodi i najviše vremena u vožnji, a svaki peti tvrdi da je to slučaj na magistralnim putevima. Agresivna vožnja najčešće se „praktikuje“ popodne, kada su gužve u saobraćaju najveće.

Istraživanjem je utvrđeno da je najlošija navika nesavesnih vozača razgovor mobilnim telefonom u toku vožnje (45%), zatim sledi nepoštovanje saobraćajnih znakova (24%) i nepoštovanje pešaka u saobraćaju (12%). Svaki deseti ispitanik kao lošu naviku naveo je i blokiranje vozila na parkingu.

*Vozači su imali mogućnost da označe više odgovora

Žene ne reaguju, muškarci trube

Kada su vozači u Srbiji svedoci agresivne i neprimerene vožnje, najveći broj njih (35%) trubi sirenom. Sa druge strane, 30% ispitanika ne uradi ništa u tim situacijama jer nastoji da se fokusira na vožnju, ali zato svaki peti ispitanik odreaguje burno uz psovke, dok ostali reaguju na drugačije načine.
Zanimljiv deo istraživanja odnosi se na to na koji način žene reaguju kada ih iznervira neprimerena vožnja.

Naime, skoro svaka treća žena u takvim situacijama ne obraća pažnju na nesavesnog vozača već nastoji da se fokusira na vožnju, dok 28% žena reaguje tako što trubi vozaču koji je ugrožava. Psovkama u ovakvim situacijama služi se 17% pripadnica lepšeg pola, a ostale reaguju na neki drugi način.

Kamere radi smanjenja neprimerene voženje

Najbolji način da se umanje opasnosti koje donosi agresivna vožnja jeste veća upotreba sigurnosnih kamera na svim glavnim putevima. To smatra skoro svaki treći ispitanik, dok 28% vozača smatra da bi rešenju ovog problema najviše doprinele medijske kampanje. Strožije kažnjavanje agresivnih vozača rešenje je za svakog četvrtog ispitanika, a 16% njih smatra da bi veće prisustvo saobraćajnih policajaca doprinelo poboljšanju situacije na putevima.