Saobraćaj

Od danas obavezni novi kompleti prve pomoći u vozilima

Vozači u Srbiji od danas su obavezni da u svojim vozilima imaju nove komplete prve pomoći, po propisanom standardu SRPSZ.B2.001, a predviđene kazne se kreću od 5.000 do 600.000 dinara.

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Stojadin Jovanović je u izjavi za Tanjug pozvao vozače da ispune tu obavezu i podsetio da je u 2010. njena primena bila odložena za godinu dana.

Načelnik Uprave saobraćajne policije pukovnik Dragiša Simić je ranije rekao Tanjugu da će policija od 1. oktobra početi da kažnjava za nepoštovanje te obaveze.

“Saobraćajna policija će u početku, kao i do sada kada su novi saobraćajni propisi u pitanju, samo kontrolisati i upozoravati vozače na nepravilnosti”, rekao je Simić.

Cene kompleta variraju u zavisnosti od prodajnog mesta, a uglavnom se kreću oko 2.000 dinara.

Članovi Auto-moto saveza Srbije mogu (AMŠ) da ga kupe sa popustom i na odloženo plaćanje.

Reč je novim kompletima prve pomoći čiji je sadržaj odobrila Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije.

Prva pomoć moraće da se menja na svakih pet godina, a kazna iznosi 5.000 dinara za vozače i od 60.000 do 600.000 za pravna lica.

Ukoliko određenom medicinskom sredstvu istekne rok trajanja, vozači će moći da ga zamene ispravnim proizvodom i ceo set će se smatrati važećim.

Bitno je da su sva sredstva u kutiji na broju i da su ispravna, tj. da imaju odgovarajući rok trajanja, bez obzira na datum naveden na kutiji.

Motociklisti treba da imaju novi komplet A sa 12 elemenata, a automobili, teretna vozila i autobusi komplet sa 18 elemenata.

Komplet prve pomoći za automobil sadrži zavoje, sterilne gaze, flastere, makaze, igle, pvc kese i rukavice za jednokratnu upotrebu, kao i izotermalni prekrivač, sredstvo za davanje veštačkog disanja i uputvo za davanje prve pomoći.

Vozači mogu da koriste komplete prve pomoci sedam prozivođača čiji proizvodi zadovoljavaju standarde, a to su “Karan Co.”, “Galenika”, “MBS Tehno d.o.o.”, “Mediteks A.D.”, “Tosama d.d.”, “Evropa lek d.o.o.” i “Altios.d.o.o”.