Saobraćaj

MUP pokreće akciju “Srećan put”

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da će od 1. juna do 15. septembra na međunarodnom Koridoru 10 biti sprovedena akcija pod nazivom „Srećan put“.

U saopštenju se navodi da je interes Srbije da obezbedi bezbedan tranzit ljudi i dobara preko svoje teritorije, s obzirom na to da se u toku letnje turističke sezone na putevima pomenutog koridora dogodi veliki broj krivičnih dela prema stranim državljanima u tranzitu.

Akcija „Srećan put“ biće realizovana kroz isticanje plakata i deljenjem višejezičnih letaka na graničnim prelazima Horgoš, Batrovci, Preševo i Gradina, kao i policijskim punktovima Uprave saobraćajne policije kod Bubanj potoka, Šimanovaca i Naisa.

Na ovim mestima putnici će moći da i pisanim putem podnesu žalbe ili pohvale na rad policijskih službenika.

saobracaj

Plakat i letak akcije sadržaće osnovne servisne informacije o brojevima hitnih službi, saobraćajnim upozorenjima i mogućnosti da na jednostavan i brz način strani državljani i građani Srbije prijave eventualne slučajeve koruptivnog ponašanja.

Oni će moći da podnesu žalbe ili upute pohvale na rad policijskih službenika, ali i da prijave krivična dela koja uoče ili koja im se dogode u toku putovanja pozivom na broj telefona 011/361-00-18.

Ovaj broj nalazi se u Operativnom centru Ministarstva unutrašnjih poslova i sa njega će se pozivi preusmeravati prevodiocima engleskog ili nemačkog jezika, kao i policijskim službenicima, čime će biti omogućeno brže preduzimanje potrebnih mera i radnji policije na rasvetljavanju krivičnih dela.

Nosilac i koordinator ove akcije jeste Uprava saobraćajne policije, a u rad su uključene i ostale uprave u Direkciji policije i Sektor unutrašnje kontrole koji će vršiti kontrolu sprovođenja planiranih mera i aktivnosti, kao i kontrolu zakonitosti u radu policijskih službenika na Koridoru 10.