Saobraćaj

Dozvole za međunarodni prevoz

U PKS je održan zajednički sastanak Ministarstva za infrastrukturu, Privredne komore Srbije, regionalnih privrednih komora i nezavisnih udruženja prevoznika o utvrđivanju godišnjeg plana raspodele dozvola za međunarodni prevoz stvari za 2011. godinu

Sastanku u Privrednoj komori Srbije prisustvovalo je 37 ovlašćenih prevoznika od kojih je 29 delegirano iz 16 regionalnih privrednih komora, dva iz Udruženja za saobraćaj i telekomunikacije Privredne komore Srbije i po dva iz tri nezavisna udruženja prevoznika. Kroz šest tačaka dnevnog reda, usaglašavani su stavovi oko uslova i kriterijuma za dodelu dozvola za medjunarodni prevoz stvari u 2011. godini.

Ispred Ministarstva za infrastrukturu sastanku je prisustvovao Milorad Ilić, pomoćnik ministra za drumski transport, Damir Ledenčan v.d. Načelnik Odeljenja za međunarodni transport, Vesna Đorđević i Aleksandar Pavlović, savetnici.
Iz Udruženja za saobraćaj i telekomunikacije Privredne komore Srbije sastanku su prisustvovali Dr Dušan Mladenović, Sekretar udruženja, Milica Dubljević šef TIR odeljenja, Nebojša Jevtić i Mirko Ožegović, samostalni savetnici.

Kroz šest tačaka dnevnog reda, vođena je rasprava o utvrđivanju uslova i kriterijuma za dodelu stranih dozvola za međunarodni prevoz stvari u drumskom saobraćaju domaćim prevoznicima. Teme o kojima se razgovaralo su Kontingenti i broj CEMT dozvola, Fiksni deo plana CEMT dozvola, Promenljivi deo plana CEMT dozvola, Redosled raspodele CEMT dozvola, Definisanje vrednosti kriterijuma za raspodelu CEMT dozvola, Raspodela kontingenata Mađarskih tranzitnih dozvola u godišnjem planu za 2011. godinu. Na sastanku su usvojeni zaključci na osnovu kojih će Ministarstvo za infrastrukturu definisati godišnji plan za raspodelu ovih dozvola.