Saobraćaj

Auto-sedišta za decu

Informišite se o auto sedištima za decu koja su najbolje ocenjena u testovima Stiftung Warentesta u 2010. i 2011. godini. Važno je da znate da ono odgovara uzrastu deteta i da je jednostavna za rukovanje. Dečija sedišta prave se za bebe do 10 kg (grupa 0) i do 13 kg (grupa 0+), decu od 9 do 18 kg (grupa 1), od 15 do 25 kg (grupa 2), i od 22 do 25 kg (grupa 3).  Takođe, obratite pažnju da li na odabranom auto sedištu postoji obavezna narandžasta nalepnica sa natpisom ECE R 44/03.

Test prikazan u tabeli je iz juna 2010. godine, preuzet je uz saglasnost izdavača časopisa “Test” Stiftung Warentest-a.

TEST iz 2010. godine (tabela)
auto_sedista

Šampioni TEST-a iz 2011.

U tabeli možete da pogledate detaljne ocene sedišta iz 2010. godine, dok su ovde samo navedeni ovgodišnji pobednici časopisa “Tests”. Za razliku od proizvoda u tabeli, ovi modeli teže se nalaze na našem tržištu. Najbolja nosiljka u testu sprovedenom 2011. godine je  Romer Baby-Safe po ceni od 165 evra, sa izofiks bazom po ceni od 320 evra. Za decu težine do 18 kg dobra su dva modela HTS Besafe X3 Isofix iZi Kid čija cena je 460 evra i iZi Comfort cena 460 evra.  Za decu težine od 9 do 36 kg dobra je  Kiddy Guardian Pro 2, cena 270 evra. Za decu težine od 15 do 36 kg najbolje su sledeće: Cyber Solution X2-fix (165 evra) Kiddy Cruiserfix Pro (170 evra)Romer Kidfix Sict (195 evra). Navedene cene važe za tržište Nemačke.


KORISNI SAVETI

Posebne grupe sedišta

Važno je da auto sedište odgovara uzrastu deteta i da je pravilno fiksirana. Dečija sedišta prave se za bebe do 10 kg (grupa 0)do 13 kg (grupa 0+), decu od 9 do 18 kg (grupa 1)od 15 do 25 kg (grupa 2), i od 22 do 25 kg (grupa 3).

EU standardi

Auto sedišta koja odgovaraju sigurnosnim standardima treba da imaju oznaku ECE R44/04. Ova deklaracija treba da sadrži sledeće informacije za koju kategoriju je proizvod odobren (npr. Universal), da li uključuje kaiševe i pojaseve, za koju Grupu po težini deteta je namenjen, oznaku E i broj u kojoj državi je oznaka odobrena i dr.
deklaracija_sedista

Uputstva za montažu sedišta treba pažljivo proučiti

Sedište se postavlja nazad i za bebu do godinu dana i težine do 9 kg okrenuto suprotno od pravca kretanja, u polu-sedećem položaju. Za stariju decu tešku do 18 kg sedište se postavlja okrenuto prema napred. Odojčad bi trebali da u sedištu putuju u polusedećem položaju pod uglom od 45 stepeni kako bi se izbeglo naglo naginjanje unapred i zatvaranje disajnih puteva.

“ISOFIX” sistem ili sa pojasevima

Auto sedišta mogu da se pričvrste sigurnosnim pojasom ili “isofix” sistemom (pod uslovom da je vozilo opremljeno datim sistemom). “Isofix” je najlakši način za fiksiranje, jer se kopče sa auto-sedištu kače na već pripremljene kuke koje se nalaze na sedištu automobila.

Najsigurniji pristup dobrom izboru jeste kupovina sedišta koje je pravljeno baš za vaš automobil. Većina novijih automobila raspolaže takvim sedištima, ali problem može da predstavlja visoka cena. (izvor: APOS)

 

1 Comment

  • Imamo Romer kidfix Sict i mogu reci da smo bas zadovoljni! Svima preporucujem da prvo gledaju sigurnost i kvalitet sedista pa tek onda dizajn.

Comments are closed.