Saobraćaj

AMSS na međunarodnoj konferenciji FIA, EuroRAP i ARC EUROPE

U organizaciji Portugalskog automobilskog kluba (ACP) u Estorilu je, od 17. do 20. maja o.g, održana međunarodna konferencija Regije I FIA, koja okuplja klubove iz Evrope, Afrike i sa Srednjeg Istoka Istovremeno su održane i plenarna i generalna skupština Evropskog programa ocenjivanja puteva (EuroRAP), plenarno zasedanje organizacije ARC Europe, kao i skupština AIT/FIA sistema pružanja usluga pomoći na putu – ZMIJA. Na konferenciji je učestvovalo oko 190 delegata, iz 70-tak klubova, odnosno iz oko 50 zemalja. Delegaciju AMSS, koji je član ovih međunarodnih organizacija i programa, predstavljali su Glišo Ćuk, predsednik, Violeta Maksimović, samostalni stručni saradnik za međunarodnu saradnju, kao i Milan Božić, direktor AMSS-CMV, i Nikola Galović, vodeći inženjer AMSS-CMV.

Regija I FIA
AMSS je aktivno učestvovao u radu ovih sednica. Prezentacija AMSS o aktivnostima između dve sednice predstavljena je u toku zasedanja Koordinacionog foruma zemalja centralno-istočne Evrope (COFO), koji je jedna od četiri pod-regije Regije I FIA. Takođe, aktivnosti AMSS na organizaciji događaja kojim je 11. maja o.g. pokrenuta Decenija akcije za bezbednost saobraćaja na putevima 2011-2020, prikazane su u toku Foruma Regije I, posvećenog aktivnostima Regije I FIA i njenih klubova u oblasti bezbednosti saobraćaja na putevima.

U predstojećem periodu, klubovi će nastaviti da se bave aktivnostima iz sektora transporta, bezbednosti saobraćaja, zaštite životne sredine, zaštite potrošača i turizma.

Na ovogodišnjem takmičenju u oblasti inovacija klubova, dostavljeno je 17 projekata, od strane 11 klubova iz 7 zemalja. Nagradu je dobio holandski klub ANWB za projekat „Putujmo zajedno“.

Zasedanje Evrosaveta Regije I FIA obeležilo je usvajanje Deklaracije o budućnosti električnih vozila, odnosno smanjenju emitovanja štetnih izduvnih gasova. Klubovi su pozvani da daju svoj doprinos obezbeđivanju neophodnog zakonodavnog okvira, infrastrukture i drugih uslova za nesmetano korišćenje električnih automobila, u doglednoj budućnosti.

Na poziv AMSS, naredna skupština Regije I FIA održaće se u maju mesecu 2012. godine u Beogradu. Predsednik AMSS, gospodin Glišo Ćuk, pozdravio je prisutne delegate i pozvao ih u Beograd, naredne godine, rekavši da će se AMSS potruditi da organizuje događaj koji će delegatima ostati u dugom sećanju. Delegatima je takođe prikazan i kratki promotivni film o Beogradu.

EuroRAP
Na Generalnoj skupštini EuroRAP, objavljen je Evropski atlas bezbednosti saobraćaja na putevima, u kome su dati podaci za 23 zemlje Evrope, odnosno 240.000 km za koje je urađeno snimanje i ocenjivanje zvezdicama i/ili mapiranje rizika. Atlas je interaktivna on-line publikacija i služi da prikaže korisnicima važne informacije o potencijalnim rizicima od stradanja na evropskim putevima (www.eurorap.org).

Takođe, predstavnici AMSS su diskutovali o budućim projektima snimanja i ocenjivanja puteva, a prihvaćeno je i učešće u istraživanju koje zajedno sprovode EuroRAP i EuroNCAP, pod nazivom „Putevi koje automobili mogu da prepoznaju“, čiji će rezultati biti objavljeni krajem juna meseca o.g.

ARC Europe
Izvršni direktor, gospodin Luc Vanden Bussche, ponovio je da su strateški ciljevi ARC Europe u predstojećem periodu 1) preferencijalni davalac usluga proizvođačima automobila i operaterima flota u Evropi i 2) jedinstvena organizacija klubova-članova. Takođe je istakao da ARC Europe još uvek ima najveći udeo na tržištu – 36.6%, ispred Mondial AssIstance – 11.4%, Europe Assistance – 9.1%, AXA – 8.1%, proizvođača automobila – 10.3%, itd.

U narednom periodu, ARC Europe će intenzivno raditi na uvođenju novih, inovativnih IT tehnologija koje će doprineti održanju vodeće pozicije na tržištu i daljem uspešnom poslovanju organizacije.