Saobraćaj

AMSS na EURO TEST/EURO TAP

Auto-moto savez je u januaru 2010. godine primljen u članstvo EuroTEST-a, u svojstvu punopravnog člana, počev od 01. januara 2011. godine. EuroTEST je pan-evropski program testiranja, pokrenut od strane nacionalnih evropskih automobilskih i turing klubova, koji ga razvijaju i primenjuju, u cilju zaštite potrošača, u oblasti mobilnosti, putovanja, turizma, saobraćaja i bezbednosti. Osnovan je 1998. godine i trenutno okuplja članove-FIA klubove iz dvadesetak zemalja.

U Briselu je, 20. i 21. septembra održan sastanak konzorcijuma EuroTEST i EuroTAP na temu “Komunikacija i koordinacija” gde je AMSS Centar za motorna vozila u kratkoj prezentaciji predstavio rad svoje laboratorije koja moze da se iskoristi za odredjena snimanja i u tunelima (EuroTAP), ukoliko postojeci protokoli i metodologije testiranja to dozvoljavaju.

AMSS je, sredinom prošle godine, već bio angažovan u jednom od EuroTest projekata koji se bavio testiranjem pešačkih prelaza u Beogradu i još 30-ak gradova širom Evrope, a u cilju predlaganja konkretnih inženjerskih i sistemskih mera da se pešački prelazi učine zaista bezbednim mestom za pešake, ali i ostale kategorije učesnika u saobraćaju.

AMSS će se priključiti Eco Move projektu Španskog klub RACC – upitniku posvećenom ekološkoj mobilnosti i mišljenju koje javnost ima o tome. Takođe, u toku naredne, 2011. godine, nemački auto klub, ADAC, će vršiti dva testa – Benzinske pumpe i Taksi vozila, a AMSS planira da učestvuje u ova dva projekta u sopstvenoj režiji.

AMS Srbije očekuje da će svojim članstvom i angažovanjem u EuroTest konzorcijumu moći da doprinese postizanju visokih standarda u pogledu sigurnosti i kvaliteta u oblasti saobraćaja, informisanju svih učesnika u saobraćaju i pokretanju javnih debata koje bi dovele do kvalitativnih pomaka i sistemskih rešenja kada je u pitanju unapredjenje bezbednosti u saobraćaju.