Nautika

Volvo Ocean Race menja rutu zbog mogućih napada gusara

Rastući bezbednosni problem, izazvani aktivnošću gusara u Indijskom okeanu, prisili su organizatore Volvo Ocean race 2011-2012 trke da izmene drugu i treću etapu ovog jedinstvenog nautičkog izazova dugačkog 39.000 nautičkih milja.

Po prvobitnim planovima, u takmičarsku plovidbu je bio uključen prolazak istočnoafričkim koridorom u Indijskom okeanu, u drugoj etapi (Cape Town – Abu Dhabi) i trećoj etapi (Abu Dhabi – Sanya/Kina). No, nakon saveta nautičkih eksperata iz Dryad Maritime obaveštajne agencije, međunarodna nautička asocijacija (ISAF) je odlučila da je originalna ruta plovidbe isuviše rizična za učesnike.

Umesto toga, takmičari će iz Cape Towna otploviti u zasad nepoznatu „sigurnu luku“, bliže Abu Dhabiju, gde će i završiti etapu. Isto će se desiti i sa trećom etapom, pre nastavka trke u kineskoj Saniji, četvrtoj od 10 luka u kojima će trka gostovati.

„Bila je ovo izuzetno teška odluka. Savetovali smo se s vodećim ekspertima za bezbednost i njihova preporuka je bila vrlo jasna – ne reskirajte. No, našli smo rešenje po kojem ipak posećujemo Abu Dhabi, koji je veoma važna destinacija ovogodišnje trke“, izjavio je Knut Frostad, generalni direktor Volvo Ocean Race.

Gusarstvo je dobro organizovan i izuzetno unosan biznis, koji se proširio sa obala Somalije. U 2010. godini gusari su kidnapirali 1.181 pomorca, a za isplatu otkupnina za brodove, teret i posadu potrošeno je, procenjuje se, više od 150 miliona dolara.

Frostad naglašava da će trka i dalje biti globalnog karaktera, kao i će u devet meseci posetiti pet kontinenata. Trka će u Abu Dhabiju gostovati od 30. decembra do 14. januara, a na brojnim prigodnim zbivanjima ugostiće više od 100.000 posetilaca.

Iz kompanije Dryad Maritime napominju da je njihova saradnja sa Volvo Ocean Race trkom intenzivirana 2008. godine, te da će obzediti svu potrebnu sigurnost učesnika.