Nautika

Kriza brodogradnje u Srbiji

U 12 privrednih društava brodogradnje u kojima je zaposleno 1.515 radnika lane ostvaren ukupan prihod od 36,7 miliona dolara, sa tendencijom pada

Brodogradnja Srbije, posle kratkotrajnog oporavka nalazi se u krizi, a njen vrhunac će stići 2011.godine. Kako bi se rešavale teškoće u ovoj privrednoj grani, gde je u 12 privrednih društava zaposleno 1.515 radnika potrebno je hitno uraditi zajedničku strategiju za nastupanje brodogradnje prema kupcima u zemlji i svetu. Njen sastavni deo mora biti zajednički CD, na kome će se naći lična karta svih brodograditelja u Srbiji. Ovo je zaključeno na sednici Grupacije brodogradnje Privredne komore Srbije (PKS). Prema podacima iznetim na sednici Grupacije brodogradnje u 2007. godini 12 privrednih društava imalo je ukupan prihod od 27,2 miliona evra, godinu dana kasnije 44,6 miliona evra, a prošle godine samo 36,7 miliona evra sa tendencijom daljeg pada.
Sekretar Udruženja za metalsku i elektro industriju PKS Ljubiša Obradović, između ostalog je istakao, da se ova važna privredna grana nalazi u krizi i da se trenutno bavi najnižom fazom, a to je izgradnja trupova za brodove. Posle toga u brodove se ugrađuje oprema iz uvoza. On je predložio da se formiraju klasteri u cilju zajedničkog nastupanja brodograditelja, ali i proizvođača opreme za brodove. Uspećemo, samo ako udruženi budemo nastupali, rekao je Obradović.

Predsednik Grupacije brodogradnje PKS Nada Mihajlović je istakla da naša brodogradilišta nisu dovoljno produktivna te da zbog toga nismo ni konkurentni. Ona je podvukla da su ovoj grani privrede potrebne subvencije države da bi preživela ove teške trenutke.

Direktor TEAM u Sremskoj Mitrovici Ružica Kovačević je naglasila da se posle kratkog oporavka brodogradnje u 2008. godini, u ovoj grani privrede najveća kriza očekuje 2011. godine. Ona je istakla da se teško dolazi do posla na tržištu, uz isticanje da je ogroman deo poslova ugrožen, kod naših kupaca u Holandiji, zbog njihovog uvoza jeftinih brodskih trupova iz Kine.
Direktor sektora za industrijski nadzor i Srpski registar brodova dr Ljubinka Radosavljević je naglasila da je Srbija nekad bila drugi proizvođač brodova u svetu, a da je danas pitanje samo da se preživi.