Humor

Potpisan Memorandum izmedju Kragujevca i Fiata

Potpredsednik Fiata Alfredo Altavila i gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović potpisali su Memorandum o razumevanju kojim se torinska fabrika automobila oslobađa plaćanja lokalnih taksi i poreza u narednih 10 godina, prenosi RTS.

Memorandum predviđa i besplatno ustupanje zemljišta Fiatu za slučaj proširenja proizvodnih kapaciteta.

Nakon potpisivanja Memoranduma gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović je rekao da su Kragujevačani ostvarili san koji su sanjali više od 50 godina.

Altavila je ponovio da je važan dan za Fiat potpisivanje saradnje sa Zastavom što predstavlja jedan od najbitnijih projekata kada je reč o globalnoj strategiji.

On je takođe najavio da će se u Kragujevcu praviti dva potpuno nova modela automobila koji će se prodavati u celom svetu.

Svečanosti su prisustvovali predsednik Srbije Boris Tadić, ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić i potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić.

Predsednik Tadić je izjavio da su u toku pregovori o dolasku još dve automobilske kompanije u Srbiju, ne želeći da otkriva imena tih kompanija. Na pitanje da li se pregovara sa Folksvagenom on je kazao da je to samo jedna od evropskih kompanija.

Prema Tadićevim rečima, ukoliko te dve kompanije dođu u Srbiju, Srbija će biti zemlja u kojoj se proizvodi najveći broj automobila po stanovniku i postaće centar automobilske industrije u Evropi.

Mlađan Dinkić je najavio da bi ugovor o saradnji i zajedničkom ulaganju kragujevačke Zastave i Fiata trebalo da se potpiše najkasnije do juna.