Avijacija

Stroge kazne za avioprevoznike

Jedanaest avio kompanija – među njima neka od najvećih imena u avio saobraćaju danas – odlukom Evopske komisije u utorak, kažnjeno je novčano sa ukupno više od milijardu dolara zbog nameštanja cena avionskog prevoza robe.

Najveću kaznu će platiti kompanija “Air France-KLM”, preko četristo miliona dolara.

Među kažnjenim avio prevoznicima su i kompanije British Airways i Japan Airlines.

Evropska komisija (EK), koja je izrekla novčane kazne prevoznicima, opisala je njihovo ponašanje kao “dostojno žaljenja” i “štetno kako za potrošače tako i za poslovanje” kompanija u tom sektoru saobraćaja.

Jasna poruka Komisije

EK je saopštila i da ove novčane kazne upućuju jasnu poruku da neće biti tolerisani karteli koji se bave nameštanjem cena.

Joakin Almunja, komesar EU za konkurenciju je rekao da su štetu od nedozvoljenog ponašanja kartela na tržištu trpele i kompanije i potrošači.

“Ako se povećaju troškovi kompanija, normalno je da se povećaju i cene. Ali kompanije ne mogu da budu u dosluhu da bi nameštali cene za potrošače – jer to (više cene) na kraju nanosi štetu ne samo tim kompanijama nego i krajnjim potrošačima”, poručio je komesar Almunja povodom novčanih kazni koje je u utorak izrekla EK.

Nameštanje cena za pokrivanje viših troškova

BBC-jev ekonomski analitičar (Mark Gregori) objašnjava da su kažnjene kompanije ilegalno sarađivale u nameštanju cena međunarodnog prevoza robe tokom perioda od šest godina, zaključno sa početkom 2006.

EK smatra da bi ovaj kartel nastavio i duže sa takvom praksom da nisu intervenisali istražni organi EU.

Ovi avio prevoznici su, konkretno, usaglašavali međusobom nivo i vreme uvođenja dodatnih troškova na tarife za prevoz robe – da bi tako pokrili rastuće troškove goriva i bezbednosnog pregleda pošiljki.

Istraga, na osnovu koje su izrečene kazne, sprovedena je sa obe strane Atlantika.

Čini se da je najteže prekršaje počinila kompanija Air France koja je kažnjena sa 350 miliona dolara, dok će British Airways morati da plati 200 miliona.

Na konferenciji za novinare u Briselu, komesar Joakin Almunja je opisao ponašanje ovih avio prevoznika kao “dostojno žaljenja” i dodao da bi izrečene novčane kazne bile više da prevoznici nisu sarađivali tokom istrage. (BBC)