Avijacija

Srpsko RV i PVO novi su korisnik vojnog transportera Erbas C295

Erbas C295

Srpsko Ministarstvo odbrane naručilo je dva vojna srednja taktička transportera Erbas C295 čime se srpsko RV i PVO pridružilo C295 porodici postavši 36. globalni korisnik ovog aviona.

Ugovor je potpisan u Madridu u prisustvu viših državnih dužnosnika Republike Srbije i Španije. Ugovor će biti praćen nadzornim ugovorom između dve države odnosno Ministarstva odbrane Španije i Republike Srbije, sa ciljem da se analizira razvoj buduće saradnje u oblasti odbrambene industrije. Erbas je posvećen nastavku i negovanju bliske saradnje sa Republikom Srbijom, koja već koristi vojna rešenja kompanije Erbas.

Dve letelice, koje će biti isporučene u transportnoj konfiguraciji, biće opremljene modernim paketom avionike Kolins Erospejs Pro Lajn Fjužn (Collins Aerospace Pro Line Fusion) i doprineće povećanju sposobnosti Republike Srbije u oblasti vazdušnog transporta.

Očekuje se da će isporuke započeti krajem 2023. godine.

Uz ovu narudžbinu Erbas C295 izbor je 33 zemlje. Sa ukupno 281 narudžbinom širom sveta i više od milion sati letenja u operacijama, ovaj tip letelice je neosporivi lider u segmentu srednjih taktičkih vojnih transportera.