Avijacija

Srbija napredovala u razvoju avio-saobraćaja

Predsednik Vlade Republike Srbije Mirko Cvetković rekao je danas da će biti uložena značajna sredstva za unapređenje infrastrukture vazdušnog saobraćaja u Srbiji, kao i da će biti ispunjeni svi evropski standardi u toj oblasti.

Cvetković je na svečanosti povodom obeležavanja 100-godišnjice srpskog civilnog vazduhoplovstva i stupanja na snagu Zakona o vazdušnom saobraćaju, održanoj na Aerodromu “Nikola Tesla”, naveo da će se raditi i na unapređenju mreže aerodroma u Srbiji i stvaranju uslova da se na Batajnici, Lađevcima, Ponikvama i aerodromima u Vršcu i Boru obavlja regionalni avio-saobraćaj.

Predsednik Vlade je najavio ulaganja u razvoj objekata Jat tehnike, koja se bavi održavanjem i popravkom aviona.

Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer izjavio je da je Srbija, primenom novog Zakona o vazdušnom saobraćaju, napredovala u prihvatanju evropskih standarda i istakao da će to biti zabeleženo u izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije.

Dežer je ocenio da je za građane Srbije dobro što zahvaljujući primeni sporazuma o otvorenom nebu i ukidanju šengenskih viza na srpsko tržište dolaze nove avio-kompanije i što imaju mogućnost da lete niskotarifnim kompanijama po značajno nižim cenama.