Avijacija

Srbija među 30 zemalja po bezbednosti avio-saobraćaja

Državni sekretar za vazdušni saobraćaj Ministarstva za infrastrukturu i energetiku Vlade Republike Srbije Miodrag Miljković najavio je danas da će na osnovu usaglašenosti zakonodavstva sa svetskim standardima Srbija ući među 30 zemalja sa najvećim stepenom bezbednosti avio-saobraćaja.
Miljković je na konferenciji za novinare rekao da će tu poziciju Srbija zauzeti prema standardima i pravilima koje Svetska vazduhoplovna organizacija (ICAO) primenjuje u praksi.

On je najavio i da će Vlada u maju usvojiti državni program bezbednosti u avio-saobraćaju, koji ima još samo 10 država u svetu i dodao da je taj dokument pripremljen u okviru programa tehničke pomoći u primeni sporazuma o otvorenom nebu u Srbiji, koji je finansirala EU.

Tržište Srbije je potpuno otvoreno za sve avio-kompanije iz država članica sporazuma o otvorenom nebu (European Common avioatin area ECAA), naglasio je državni sekretar.

Prema njegovim rečima, očekuje se da u toku ove godine bude kompletirana prva faza primene sporazuma i da se steknu uslovi za drugu fazu, čime će i avio-prevoznici iz Srbije steći mogućnost da lete pod istim uslovima kao kompanije iz EU.

Miljković je dodao i da je program tehničke pomoći u primeni sporazuma o otvorenom nebu u Srbiji, koji je EU finansirala sa dva miliona evra, pomogao da Srbija dobije novi Zakon o vazdušnom saobraćaju, koji je usaglašen sa evropskim zakonodavstvom.

U okviru tog programa, koji je realizovan od 2009. do 2011. godine, nabavljena je i oprema za obezbeđivanje aerodroma u Beogradu i Nišu vredna 350.000 evra i obučeno je više od 1.200 ljudi, napomenuo je on.

Program je sprovela švedska konsultantska kompanija LFV u saradnji sa Ministarstvom za infrastrukturu i energetiku Vlade Republike Srbije.