Avijacija

Promotivni let sa aerodroma u Lađevcima u oktobru

Ministar odbrane u Vladi Republike Srbije Dragan Šutanovac izjavio je danas u Kraljevu da će civilni aerodrom “Morava”, koji se gradi na delu vojnog aerodroma u Lađevcima, već u oktobru biti spreman za promotivni let, a od proleća naredne godine i za redovni saobraćaj. Šutanovac je nakon obilaska radova na ovom aerodromu objasnio da se privodi kraju izgradnja pristanišne zgrade, kontrolnog tornja, tehno-ekonomskog bloka, kao i uređenje piste.

Ovo je prva faza izgradnje civilnog aerodroma “Morava”, a već naredne godine počeće i druga faza, posle koje će ovaj aerodrom postati savremena zračna luka za međunarodne letove, dodao je on.

Prema njegovim rečima, ukupna vrednost investicije iznosi 32 miliona evra, a partner u ovom poslu je Turska, koja će uložiti 10 miliona evra.

Ministarstvo odbrane, kako je precizirao, tokom dve godine će uložiti 12 miliona evra, Agencija za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore 3,5 miliona evra, druga ministarstva dva miliona evra, a Aerodrom Beograd će opredeliti dva miliona evra kroz opremu i usluge.

Šutanovac je istakao da je aerodrom u Lađevcima najveći infrastrukturni objekat Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u poslednjih nekoliko decenija.