Avijacija

EADS/Erbas potpisao ugovor sa kompanijom Čajna Sautvest Aluminijum o nabavci aluminijuma iz Kine

Konzorcijum EADS i njegova ćerka firma Erbas potpisali su 9. marta u Pekingu okvirni ugovor o nabavci alumijumskih ploča sa Sautvest Aluminijum Grup, jednim od najvećih proizvođača aluminijuma u Kini.

Osnovna strategija konzorcijujma EADS je razvijanje lanca nabavke na globalnom nivou koji će omogućiti grupi da kreira konkurentnije cene prilikom upliva na strateška tržišta kao što je azijsko.

Danas je aluminijum najznačajniji materijal u avio – industriji koji se koristi za proizvodnju različitih delova aviona, od trupa, ramova, spratnih greda do komponenti krila. Čajna Sautvest Aluminijum u prvo vreme snabdevaće Erbasovu proizvodnju aviona sa jednim prolazom i dugog dometa uz mogućnost proširenja ugovora i za druge letelice.

Ugovor su potpisali Klaus Rihter, potpredsednik Erbasovog sektora za nabavku, Erik Zanin, potpredsednik Erbasa i šef sektora Materijali, a sa kineske strane Li Fengji, direktor Sautvest Alunijuma.

Tokom godina Kina je postala značajan strateški partner Erbasa. Danas su različite kineske kompanije uključene u proizvodnju delova za Erbasove avione. Svi tipovi Erbasovih komercijalnih letelica, od porodice A320 do najnovijeg A380, imaju komponente proizvedene u Kini. Takođe, pet procenata proizvodnog programa budućeg A350 XWB obavljaće se u Kini. Ukupna vrednost industrijske saradnje između Erbasa i kineske avio-industrije u 2010. iznosila je 206 miliona američkih dolara, a očekuje se rast do pola milijarde dolara godišnje do 2015. godine.