Motocikli

Akcija AMSS “Kaciga glavu čuva”

Auto-moto savez Srbije je u toku jula meseca, uz pomoć i podršku AMS Osiguranja, tradicionalno realizovao četvrtu preventivno-bezbednosnu akciju “Kaciga glavu čuva“. Ove godine AMSS je svojim članovima koji poseduju moped, skuter, odnosno motocikl i odgovarajuću vozačku dozvolu, poklonio 500 homologovanih, kvalitetnih kaciga kroz gostovanja predstavnika AMSS na elektronskim medijima sa nacionalnom frekvencijom.

Namera nam je bila da članovi AMSS osim, mnogobrojnih pogodnosti i ušteda koji ostvaruju članstvom, budu i potpuno bezbedni ukoliko svojim dvotočkašem učestvuju u saobraćaju. Zaštitne kacige dobili su članovi AMSS koji su dovoljno brzo pozvali broj telefona najavljen u gostovanjima na medijima i pri tome su vlasnici motocikla ili skutera i odgovarajuće vozačke dozvole.

Podela kaciga je organizovana u AMSS, u Beogradu, a veliki broj je dostavljen i preko poslovnih jedinica i auto-moto klubova, dobitnicima širom Srbije.

Podaci Uprave saobraćajne policije kažu da je 2010. godine bilo više od 3000 saobraćajnih nezgoda u kojima su učestvovali motocikli i mopedi u kojima je život izgubilo 89 osoba, a blizu 2900 je povređeno. Ova kategorija učesnika u saobraćaju je posebno ugrožena, naročito tokom letnjeg perioda i u dane vikenda. Na žalost, još uvek veliki broj motociklista, posebno u manjim sredinama ne koristi zaštitne kacige i pored obaveza propisanih novim Zakonom o bezbednosti saobraćaja.

Posebno je indikativna činjenica da gotovo dve trećine nastradalih motociklista, čine mladja lica koja su tek stekla pravo na upravljanje mopedom ili motociklom. Podaci USP MUP Srbije kažu da primarni uzroci nastanka saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuje motociklisti i mopedisti nepropisna i neprilagođena brzina, nepropisno uključivanje u saobraćaj i preticanje, neustupanje prvenstva prolaza i vožnja pod dejstvom alkohola.