Zastava

YUGO – istorija uspona i pada

Nakon neslavnog akterstva u knjizi Crap CarsYugo je akter, i to glavni, u još jednoj knjizi “The Yugo: The Rise and Fall of the Worst Car in HistoryJasona Vuića, a čiju je recenziju napravio i čuveni Wašington post.

Kao što se da videti iz naslova, Yugo je dobio epitet najgoreg automobila u istoriji, ali naravno na američkom tlu. Daleko od toga da se radi o zapravo najgorem automobilu, ima mnogo više pretendenata za ovu poziciju od našeg  Yuga, a knjiga u pravo govori o genezi ovakve percepcije u glavama amerikanaca.

Vuić je tokom rada na knjizi intervjuisao sve koji su bili uključeni u “posao veka”, od New Jerseya do Kragujevca, sa sve čuvenim matermajndom Malcolmom Bricklinom – prvim čovekom kompanije  Yugo Of America.

Uvidom u knjigu (možete to i preko Amazon previewa) saznaćemo nepoznate detalje, poput toga da originalna ideja prodaje Yuga u Americi pripada čehoslovaku (tadašnjem) Miroslavu Kefurtu (čiji je otac u Pragu trgovao polovnim automobilima) koji je 1984. godine uvezao tri primerka Yuga 45 koje je izložio na Los Angeles AutoShowu.

Kefurt je trbuhom za kruhom otišao u Sad 1969. godine, da bi ubrzo napravi obiznis reparacije i prodaje Honde 600 – malog automobila koji je najviše bio nalik njegovovom CZ idealu Fiatu 600.

1982. godine saznao je da se socijalistička Jugoslavija prema za proizvodnju novog hečbeka zasnovanog na Fiatu 127 sa motrotom od 903 kubika i snage 45KS. Sama Zastava planirala je da napravi izvoz Yuga u veiku Britaniju, ali ne i u SAD, što je Kefurt uvideo kao priliku za biznis – uvoz jeftinih vozila.

Iste godine, Kefurt odlazi do  najbližeg jugoslovenskog konzulata u San Francisko, i preko trgovinskog atašea stupa u kontakt sa kragujevačkom Crvenom Zastavom. Nikada nije stigao do Kragujevca ali je slutio da Yugo može da proda amerikancima jer se u osnovi radi o Fiatu, poznatu američkim kupcima.

Iako su ga i iz same Crvene Zastave uveravali da Yugo ne može da prođe na američkom tlu, Kefurt je bio uveren u suprotno, pa je krjem 1983. preko Genexa uspeo da dobije prava za uvoz Yuga u Kaliforniju. Zapravo, nije bilo nikakvog ugovora nit aranžamana, osim jednog teleksa iz Zastave(?!)

A u teleksu je pisalo da počevši od modela za 1985. Zastava se obavezuje da će isporučivati 5.000 vozila godišnje. Sa ovim teleksom, Kefurt je uvezao 1983. ona tri Juga i prikazao ih na sajmu u LA-u, a sva tri
koštala su ga 7.200 dolara. Tako je postao CEO kompanije YugoCars inc.

Ako vas je ovaj uvod zainteresovao, obavezno nabavite ovu zanimljivu knjigu.