Volvo

Volvo 2013. godine prekida s proizvodnjom u fabrici Uddevalla

Nakon potpunog preuzimanja vlasništva nad kompanijom Pinifarina Sverige AB 2013. godine, Volvo će potpuno prekinuti proizvodnju u fabrici Uddevalla. Svim radnicima biće ponuđen angažman u fabrici u Geteborgu /Gothenburg/ ili drugim proizvodnim postrojenjima Volvoa u Švedskoj.

„Proizvodni kapaciteti fabrike Uddevalla, u kojima se sklapa i aktuelni Volvo C70, ne opravdavaju nastavak proizvodnje. Već sada razmišljamo kada bi nova generacija Volvo kabrioleta mogla da bude na tržištu i gde bi mogla da se proizvodi“, ističe Stefan Jacoby, predsednik i izvršni direktor Volvo Car korporacije i dodaje: „Fabrika u Uddevalli proizvodi vrlo kvalitetne automobile. Međutim, veliki proizvođač automobila poput Volvoa ne može s finansijskog gledišta da opravda rad fabrike koja proizvodi samo jedan model i to u maloj seriji. Proizvodni kapacitet fabrike Uddevalla trenutno je iskorišćen 65%.“

Fabrika u Uddevalli proizvela je u 2010. godini 10.000 automobila. U njoj je zaposleno oko 600 radnika. Kada proizvodnja bude prekinuta 2013. godine, svim radnicima će biti ponuđen angažman unutar Volvoa u Švedskoj.

„Zaposleni u fabrici Uddevalla su iskusni tvorci automobila. Zbog toga se nadamo da će se većina odlučiti za nastavak rada unutar naše kompanije“, izjavio je Stefan Jacoby.

Volvo proizvodi automobile u fabrici Uddevalla od 2005. godine u saradnji s kompanijom Pininfarina S.p.a. U martu 2011. godine dva partnera su se odlučila na prekid saradnje, što znači da će Volvo 2013. godine postati puni vlasnik fabrike.