Volvo

AUTOMOBIL VOLVO SA SIEMENS ELEKTRIČNIM MOTOROM DO KRAJA GODINE

Kompanija Siemens i proizvođač automobila Volvo dogovorili su početak saradnje u cilju zajedničkog unapređenja tehničkog razvoja električnih automobila. Prvo vozilo opremljeno Siemensovim električnim motorima naći će se na test stazama već krajem godine.

Kompanija Siemens i proizvođač automobila Volvo (Geteborg, Švedska) ugovorile su stratešku saradnju u oblasti tehničkog razvoja električnih automobila. U središtu pažnje je zajednički razvoj tehnologije električnog pogona, energetske tehnologije i tehnologije punjenja, kao i integracija tih sistema u automobile Volvo C 30 Electric. Prvo vozilo ovog modela opremljeno Siemensovim električnim motorima naći će se na test stazama već krajem godine. Počevši od kraja 2012, švedski proizvođač automobila će isporučiti Siemensu test seriju od oko 200 vozila, koja će zatim biti ispitana i potvrđena u realnim uslovima kao deo interne test flote Siemensa.

Partnerstvo između Siemensa i Volvoa se sklapa na osnovu zajedničkih ciljeva i ključnih pozicija koje dve kompanije imaju na tržištu. Siemens dobija mogućnost da proširi svoju delatnost i ojača vodeću poziciju u sferi industrijske tehnologije električnog pogona na automobilskom tržištu, dok se Volvo oslanja na dokazanu i efikasnu tehnologiju Siemensa u elektrifikaciji svojih vozila u budućnosti. „Veoma smo srećni što za partnera imamo Siemens. Znanje i iskustvo ove, u svetu vodeće kompanije, podići će tehnologiju naših električnih automobila na potpuno novi nivo“, izjavio je Štefan Jakobi, predsednik i generalni direktor Volvoa.

Električni prenos snage, baterijsko upravljanje i tehnologija punjenja smatraju se ključnim tehnologijama u razvoju i proizvodnji električnih automobila. „Saradnja sa Volvoom predstavlja važnu prekretnicu u razvoju vrhunskih komponenti i sistema za električne automobile koji će se kasnije serijski proizvoditi“, izjavio je Zigfrid Rusvurm, član Upravnog odbora Siemensa i generalni direktor Industrijskog sektora Siemensa. „Naš dugoročni cilj je da Siemens postane prepoznatljiv globalni ponuđač sistema sa rešenjima za vozila na električni pogon, ali i van te sfere. Sveobuhvatno se bavimo ovom problematikom i sebe vidimo kao pionira u oblasti elektromobilnosti“. Kao svetski vodeći prodavac industrijskog softvera i tehnologija automatizacije, Industrijski sektor Siemensa će doprineti da se ubrza napredak, smanjenji cena vozila i proizvodnje baterija.

Kao deo sveobuhvatnog energetskog koncepta održive električne mobilnosti, Siemens produžava rad na industrijalizaciji proizvodnje vodonika za gorivne ćelije. Cilj ovog projekta je da se privremeni višak energije od proizvodnje obnovljive energije pretvori u „zeleni“ vodonik koji se pomoću prethodnog procesa ponovne konverzije energije može direktno koristiti u industrijskoj primeni i u vozilima sa gorivnim ćelijama, kao i električnim vozilima na baterijski pogon.

Siemensovi električni motori za Volvo imaju modularan dizajn i veoma su kompaktni, i imaju najveću snagu od 108 kilovata sa maksimalnim obrtnim momentom od 220 njutn metara. Dizajn invertora će biti optimiziran tako da ispuni bezbednosne zahteve koji se primenjuju u automobilskoj industriji. Pored toga, Siemens će obezbediti visokoefikasno i brzo „on-board“ i „off-board“ punjenje sistema.

Siemensova pogonska tehnologija decenijama se koristi za mnoga rešenja mobilnosti, uključujući železničke sisteme i hibridne autobuse. Kao svetski vodeći proizvođač pogonskih sistema sa električnim i mehaničkim komponentama, Divizija za pogonske tehnologije Siemens (Siemens Drive Technologies Division) ima preko 36.000 zaposlenih i globalnu proizvodnu mrežu sa 43 lokacije. Siemensov portfolio električne mobilnosti takođe obuhvata sve od proizvodnje regenerativne električne energije i efikasnog snabdevanja do infrastrukture za punjenje i intermodalnog upravljanja saobraćajem.