Volkswagen

VW Passat BlueMotion sa jednim rezervoarom pređe skoro 2500 kilometara

Volkswagen Passat BlueMotion je postavio novi svetski rekord za Ginisa za najdužu pređenu rutu koju je prešao putnički automobil iz serijske proizvodnje sa samo jednim punjenjem rezervoara.

Pokušaj koji je izvršio tim iz Sunday Times-a, obuhvatao je vožnju od Maidstone, u Kentu, do juga Francuske i nazad. Passat BlueMotion je konačno ostao bez goriva u blizini Calais-a nakon završetka puta od 2.457 km.

Garvin Konvej (Gavin Conway), iz Sunday Times-a, je vozio Passat BlueMotion za vreme trodnevnog puta, u pratnji navigatora i snimateljske ekipe. Dva policajca su pratila celokupan događaj u njihovom kombiju kako bi osvedočili celo putovanje za organizaciju Ginisovih svetskih rekorda.

Opremljen Volkswagen TDI motorom od 1,6 litara sa common rail tehnologijom, sa 105 KS, Passat BlueMotion koji je korišćen ovom prilikom, je model iz serijske proizvodnje. Kao i modeli Polo i Golf BlueMotion, Passat je opremljen aerodinamičnim modifikacijama za karoseriju, nižom tačkom gibanja, Stop-Start sistemom, programiranim punjenjem akumulatora, dužim prenosnim odnosom i gumama sa malim otporom kotrljanja. Rezultat toga je vozilo koje je u potpunosti konvencionalno u vožnji, u servisu i održavanju, a opet među najefikasnijim vozilima današnjice.

Rezervoar za gorivo modela Passat BlueMotion je bio potpuno prazan pre ovog putovanja gde je porušen rekord, i u njega je natočeno 77,25 litara standardnog dizela, što je rezultiralo ukupnom potrošnjom goriva od 89,83 milje po galonu.

U postavljanju rekorda Passat BlueMotion je prešao rutu ekvivalentnu vožnji od Londona do Malage, bez potrebe za dodatnim točenjem goriva ili od Njujorka do Los Anđelesa sa samo jednim punjenjem dizela.